«Πράσινο φως» για τα 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου περιμένει η Αθήνα

Το «πράσινο φως» για τη δόση του Μαρτίου αναμένει σήμερα Δευτέρα το οικονομικό επιτελείο από το Euroworking Group. Μία μέρα μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που περιλάμβανε όλα τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με την τρόικα, κυβέρνηση και υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η Ευρωζώνη θα εγκρίνει την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ που αποτελούν τη δόση που είχε προγραμματιστεί για τον Μάρτιο.

Αρμόδιοι παράγοντες, όμως, του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν ότι από το Euroworking Group που συνεδριάζει σήμερα δεν αναμένει κάτι άλλο η Ελλάδα. Και αυτό γιατί η τρόικα δεν έχει μελετήσει διεξοδικά τις διατάξεις του νομοσχεδίου, που πλέον έχει γίνει νόμος. Το επόμενο «σταυροδρόμι» είναι στις 13 Μαίου, όταν θα συγκληθεί το Eurogroup για να εγκρίνει την δόση του πρώτου τριμήνου ύψους 4,2 δισ. ευρώ. Το ζητούμενο είναι να έχει η Ελλάδα 5,6 δισ. ευρώ διαθέσιμα στις 20 Μαίου για να μπορέσει να αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν.

Στο οικονομικό επιτελείο, μελετούν μάλιστα το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε μία έκτακτη έκδοση εντόκων γραμματίων εντός του πρώτου 15θημερου του Μαίου για να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα ρευστότητας, ενόψει της αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων, αφού σε κάθε περίπτωση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα καθυστερήσει να καταβάλει το δικό του μερίδιο(1,8 δισ. ευρώ).

Πέραν αυτών, μέσα στις επόμενες μέρες η Ελλάδα θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Επίσης, μέχρι να επανέλθει η τρόικα στην Αθήνα (Ιούνιο), το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να εξασφαλίσει την πιστή τήρηση των όσων έχουν συμφωνηθεί. Εάν αυτό συμβεί, τότε όλα δείχνουν ότι το καλοκαίρι θα είναι σχετικά «ήρεμο».
Πηγή: Πηγή: Καθημερινή - Σωτήρης Νίκας