Bundesbank: Στα 2,166 τρισ. οι χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της Γερμανίας

Στα 2,166 τρισεκατομμύρια αυξήθηκαν οι χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της Γερμανίας έως τα τέλη του 2012 σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Πρόκειται για επίπεδο που αποτελεί ιστορικό υψηλό και οφείλεται στο δανεισμό προς τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους.

Το 2011, το γερμανικό χρέος είχε φθάσει τα 2,085 τρισεκ. ευρώ.

Το 2012, η Γερμανία συνεισέφερε 36 δισεκ. ευρώ στον Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) και 9 δισεκ. στον διάδοχό του Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), αυξάνοντας σε 65 δισεκ. τη συνολική συνεισφορά της χώρας στους λεγόμενους μηχανισμούς 'διάσωσης' του ευρώ από το 2008.

Η Γερμανία υπήρξε η κύρια πηγή χρηματοδότησης στα δανειακά προγράμματα χρηματοοικονομικής στήριξης κατά την διάρκεια της κρίσης.

Η κυβέρνηση της χώρας χρειάζεται να δανείζεται από τις αγορές για να εξασφαλίζει τα προς δανεισμό κεφάλαια, τα οποία ξεπερνούν μακράν κάθε ενδεχόμενο πλεόνασμα χάρη σε φορολογικά έσοδα.

Αλλά η Γερμανία χαίρει προνομιακά χαμηλών επιτοκίων χάρη στη σταθερά καλή αξιολόγηση του αξιόχρεου.

Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ αυξήθηκε στο 81,9%, κατά 1,5 μονάδα, που αποτελεί επίσης ιστορικό υψηλό, ανέφερε η 'Μπούμπα'.

Βάσει του συμφώνου σταθερότητας του Μάαστριχτ, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης δεν δικαιούνται να υπερβαίνουν το 60% του ΑΕΠ. Η Γερμανία βρισκόταν κάτω από το όριο αυτό το 2011.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΙ με πληροφορίες ΑΜΠΕ