Η Barclays προειδοποιεί για απώλειες στις ευρωπαϊκές τράπεζες λόγω Κύπρου

Η τραπεζική κρίση στην Κύπρο θα περιορίσει τα κέρδη των μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρώπης κατά 15 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, σύμφωνα με έκθεση αναλυτών της Barclays.

Η βρετανική τράπεζα επισημαίνει τον κίνδυνο μαζικής απόσυρσης καταθέσεων από πελάτες ευρωπαϊκών τραπεζών στον απόηχο της αβεβαιότητας που έχει δημιουργήσει στους καταθέτες ο χειρισμός της κυπριακής περίπτωσης.

Ο κύριος συντάκτης της έκθεσης, Σάιμον Σάμιουελς αναφέρει ότι ο μοναδικός τρόπος για τις τράπεζες να αντισταθμίσουν αυτό τον κίνδυνο είναι να αυξήσουν τα επιτόκια που καταβάλλονται για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Στόχος της κίνησης θα ήταν η τόνωση της κλονισμένης εμπιστοσύνης των καταθετών.

Μελετώντας το κόστος ασφάλισης ομολόγων 16 ευρωπαϊκών τραπεζών ο κ. Σάμιουελς υπολογίζει ότι αυτή η αύξηση στα επιτόκια των μεγάλων καταθέσεων στις ασθενέστερες τράπεζες της ευρωπεριφέρειας θα πρέπει να είναι της τάξης του 0,5%

Το πλήγμα στην κερδοφορία θα ανερχόταν συνολικά σε 8 δισεκατομμύρια ευρώ, με μια επιπλέον επιβάρυνση 7 δισεκατομμυρίων από το κόστος εφαρμογής ενός σχεδίου δράσης στην ΕΕ για την εκ των προτέρων χρηματοδότηση όλων των εθνικών ταμείων εγγύησης καταθέσεων. Ένα τέτοιο σχέδιο θα ήταν ακριβό διότι χώρες όπως η Βρετανία και η Ιταλία έχουν σήμερα μηδενική προχρηματοδότηση των εγγυήσεων που παρέχουν για τις τραπεζικές καταθέσεις.

Η κατανομή του κόστους στις τράπεζες δε θα είναι ομοιόμορφη, καθώς για παράδειγμα οι τράπεζες στη Σκανδιναβία θα επηρεαστούν ελάχιστα. Σύμφωνα με το μοντέλο της Barclays, το μεγαλύτερο πλήγμα θα υφίστατο η Royal Bank of Scotland, με απώλεια 1,6 δισεκατομμυρίου ευρώ (ποσοστό 22%) από τα προϋπολογιζόμενα κέρδη της για το επόμενο έτος, πριν την καταβολή φόρων. Σε ποσοστιαία μεγέθη, το μεγαλύτερο πλήγμα αναμένεται να υποστεί η Commerzbank, χάνοντας τον 1/3 των κερδών της.






Πηγή: Θανάσης Γκαβός/ Λονδίνο