Σταθερό στο 0,75% το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ

Σταθερό στο ιστορικό χαμηλό του 0,75% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), έπειτα από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου που έλαβε χώρα την Πέμπτη στην Φρανκφούρτη.

Το βασικό επιτόκιο αφορά πρωτίστως τις μακροπρόθεσμες πράξεις αναχρηματοδότησης (LTROs), δηλαδή έκτακτα δάνεια διάρκειας έξι μηνών έως τριών ετών, που διαθέτει η ΕΚΤ προκειμένου να παραχωρήσει ρευστότητα στον τραπεζικό κλάδο της Γηραιάς Ηπείρου.

Σταθερά παραμένουν και τα άλλα δύο επιτόκια που τηρεί η Ευρωτράπεζα. Συγκεκριμένα, το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (Marginal lending facility) διατηρείται στο 1,50%, ενώ το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (Deposit facility), διατηρείται στο 0%.

Το Marginal lending facility αφορά τα βραχυπρόθεσμα δάνεια και άλλες ενέσεις ρευστότητας που παρέχει η ΕΚΤ στο Ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, ενώ το Deposit facility αφορά τα χρήματα που καταθέτουν κατά το βράδυ οι εμπορικές τράπεζες στην ΕΚΤ.

Ακολουθεί συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Ο ισχυρός άνδρας της Ευρωτράπεζας αναμένεται να αντιμετωπίσει πολλά ερωτήματα σχετικά με το «μοντέλο» διάσωσης της Κύπρου, το οποίο περιελάμβανε το «κούρεμα» τραπεζικών καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ στην Λαϊκή Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ