Reuters: Αύξηση ΦΠΑ, ΕΦΚ και ορίου συνταξιοδότησης στο μνημόνιο Κύπρου

Την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κατά δύο έτη, το «πάγωμα» των συντάξεων του δημόσιου τομέα, την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε καπνά, αλκοολούχα ποτά, και καύσιμα, αλλά και την αύξηση του ΦΠΑ, προβλέπει το μνημόνιο που συνομολόγησε την Τρίτη η Κύπρος με την τρόικα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο απέσπασε αντίτυπο της συμφωνίας.

Στόχος των δημοσιονομικών μέτρων είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 4% του ΑΕΠ από το 2017 κι έπειτα. Παράλληλα, η Λευκωσία θα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 204 εκατομμυρίων ευρώ, ήτοι 1,2% του κυπριακού ΑΕΠ, το 2016.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μνημονίου, θα έχει προηγηθεί μία τριετία αρνητικών προσήμων, με τη Λευκωσία να καταγράφει πρωτογενές έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ το τρέχον έτος, 4,25% το 2014 και 2,1% το 2015.

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, δήλωσε πως η Λευκωσία εξασφάλισε ένα ακόμη έτος, έως το 2018, προκειμένου να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν και κατά πόσον η μονοετής παράταση αλλάζει τους στόχους του Μνημονίου που έχει στην κατοχή του το Reuters.

Σύμφωνα με προγενέστερες πληροφορίες, η αποπληρωμή των δανείων διάσωσης που θα λάβει η Κύπρος από την τρόικα, ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα ξεκινήσει έπειτα από μία 10ετή περίοδο χάριτος. Η εξόφληση θα ολοκληρωθεί εντός 12 ετών, με επιτόκιο 2,5%.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από Reuters