Στουρνάρας για τράπεζες: Η υψηλή συμμετοχή του ΤΧΣ δεν σημαίνει κρατικοποίηση

Δε συνεπάγεται κρατικοποίηση η ενδεχόμενη υψηλή συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις υπό ανακεφαλαιοποίηση τράπεζες. Αυτό καθίσταται σαφές σε έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή της Ν.Δ. Παύλου Σιούφα, σχετικά με τη διαδικασία και τον ακριβή χρόνο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Στο έγγραφο αναφέρεται πως «η απόκτηση συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε πιστωτικό ίδρυμα με την έκδοση κοινών μετοχών δεν συνεπάγεται, ενόψει και του αμιγώς ιδιωτικού χαρακτήρα του Ταμείου, την κατά το ελληνικό δίκαιο υπαγωγή αυτού του πιστωτικού ιδρύματος στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (άρθρο 16Γ παρ. 2 του Ν. 3864/2010)».

Επίσης επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου 2013.

Το ΤΧΣ αναφέρει επίσης ότι τα ποσά τα οποία χορηγεί για την ανακεφαλαιοποίηση προέρχονται από κεφάλαια που αντλούνται στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Προς απάντηση των ερωτημάτων του κ. Σιούφα διαβιβάστηκε στη Βουλή και έγγραφο της Τραπέζης Ελλάδος (ΤτΕ) στο οποίο αναγράφεται πως «η μεταβατική ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών έχει ήδη αρχίσει να συμβάλει στη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών και των καταθετών».


Πηγή: Αντώνης Αντζολέτος