Οριακά φθηνότερα τα προϊόντα στην Ελλάδα

Οριακή μείωση της τάξη 0,54% κατέγραψαν τα προϊόντα στην χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επώνυμων Προϊόντων, Νίκο Καραγεωργίου, δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν την μείωση των εισοδημάτων αφού μεταξύ άλλων οι πρώτες ύλες έχουν αυξηθεί κατά 70%, ο ΦΠΑ είναι κατά 6% υψηλότερος από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ στο εργατικό κόστος η επίπτωση στην τελική τιμή δεν ξεπερνά το 4% της τελικής τιμής. Ακόμα, το κόστος της γραφειοκρατία επιβαρύνει με επτά δισ. το χρόνο επιχειρήσεις και πολίτες.

«Έχουν γίνει βήματα στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και συνεχώς θα γίνονται μέσω του περιορισμού υπηρεσιών, γραμματειών και συμμαζέματος του κράτους» απάντησε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός.

Μάλιστα, δήλωσε ότι συγκράτησε την οργή του απέναντι «σε υψηλόβαθμο στέλεχος της τρόικας, ο οποίος στο αίτημά μας να μειώσουμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα προϊόντα επίπληξε την ελληνική κυβέρνηση οτι δεν κάνει τίποτα για να πέσουν οι τιμές των προϊόντων».

Μάλιστα, αναφερόμενος στους επικεφαλής της τρόικας, είπε ότι «όταν βλέπουν οτι δεν βγαίνουν τα σενάρια τους, μας αλλάζουν κουβέντα».

Ο κ. Κομνηνός ανέφερε επίσης οτι υπάρχουν δύο ομάδες στην τρόικα που δεν συνεργάζονται μεταξύ τους. «Η μια κοιτάζει να αυξήσει τα έσοδα και η άλλη προσπαθεί να προχωρήσουμε σε ανάπτυξη χωρίς να επιτυγχάνουν τίποτα», είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή: Νίκος Υποφάντης