Δημητριάδης: Εάν δεν εγκριθεί το νομοσχέδιο για τράπεζες η Κύπρος πτωχεύει την Τρίτη

Η Κύπρος θα οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία την Τρίτη, σε περίπτωση που η Βουλή δεν εγκρίνει το νομοσχέδιο για την εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου της χώρας, όπως προειδοποίησε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Μεγαλονήσου, Πανίκος Δημητριάδης, στο πλαίσιο εμφάνισής του ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της κυπριακής Βουλής.

Όπως εξήγησε ο κ. Δημητριάδης, εάν η Λευκωσία δεν κατορθώσει να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα εξυγίανσης των κυπριακών τραπεζών έως την Δευτέρα, 25 Μαρτίου, δεν θα μπορέσει να υπαχθεί στον μηχανισμό διάσωσης της Ευρώπης, και συνεπώς η χώρα θα υποχρεωθεί σε άτακτη πτώχευση την επόμενη ημέρα.

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προειδοποιήσει την κυπριακή κυβέρνηση ότι προτίθεται να διακόψει την έκτακτη χρηματοδότηση των τραπεζών της Μεγαλονήσου μετά την Δευτέρα, σε περίπτωση που η χώρα δεν εκπονήσει ένα σχέδιο διάσωσης που θα διασφαλίζει την κεφαλαιακή επάρκεια των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

«Ακανθώδες» σημείο αποτελεί το μέλλον της Λαϊκής Τράπεζας, δεύτερου μεγαλύτερου τραπεζικού ιδρύματος της Κύπρου. Σύμφωνα με το σχέδιο που αντιπρότεινε στην τρόικα η Λευκωσία, η Λαϊκή πρόκειται να διαχωριστεί σε «καλό» και «κακό» τμήμα, με το «καλό» να αναλαμβάνει τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.

Οι υπόλοιπες καταθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των κεφαλαίων που ανήκουν σε ρώσους πολίτες ή επιχειρήσεις, θα διοχετευτούν στο «κακό» τμήμα. Η πλειοψηφία των βουλευτών φέρεται να αντιδρά στο σχέδιο για τη Λαϊκή επειδή εκτιμά πως είναι άδικο να πληρώσουν το κόστος μόνο μια μερίδα καταθετών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η τρόικα έχει απορρίψει το κυπριακό σχέδιο.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας Φιλελεύθερος, ο κ. Δημητριάδης ζήτησε από τους βουλευτές να δηλώσουν πόσοι εξ αυτών διαθέτουν καταθέσεις στη Λαϊκή Τράπεζα που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ.

Η αναφορά του Διοικητή προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Νικόλα Παπαδόπουλο, που υπέδειξε στον Διοικητή ότι «δεν θα μας υποβάλετε πως θα λειτουργήσουμε».
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ