Έντονες διεργασίες στην Κύπρο - Έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στις 20.30

Ευρεία σύσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε λίγη ώρα στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία υπό τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στην οποία θα συμμετάσχουν υπουργοί, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, διοικητές τραπεζών αλλά και οικονομικοί παράγοντες.

Σημειώνεται ότι σήμερα σύμφωνα με το πρακτορείο Dow jones θα πραγματοποιηθεί στις 20.30 έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για να συζητηθεί το θέμα της Κύπρου.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν νέες προτάσεις της κυπριακής κυβέρνησης σχετικά με το ύψος του «κουρέματος» προκειμένου να προστατευθούν οι μικροκαταθέτες.

Νωρίτερα προηγήθηκε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκο Δημητριάδη, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, επεξεργάστηκαν δύο σενάρια προκειμένου να διαμορφώσουν το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Το πρώτο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, περιλαμβάνει τη μηδενική επιβολή εισφοράς για καταθέσεις έως τις 25 χιλιάδες ευρώ και αυξημένη εισφορά για καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ενώ το δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει μηδενική εισφορά για καταθέσεις έως 100 χιλιάδες ευρώ.

Πριν από λίγο το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η συμφωνία στο Eurogroup αφορά έκτακτο και μη επαναλαμβανόμενο τέλος στις καταθέσεις.

Τονίζεται επίσης ότι θα παραχωρηθούν στους καταθέτες μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων που θα τύχουν στήριξης.

Σημειώνεται πως για αύριο το απόγευμα αναβλήθηκε εκ νέου η σύγκληση της Ολομέλειας της κυπριακής Βουλής, ενώ αύριο μεταβαίνει στη Μόσχα για κρίσιμες επαφές ο κύπριος υπουργός Οικονομικών.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στη Μόσχα ενδέχεται να μεταβεί την Πέμπτη και ο ίδιος ο κύπριος πρόεδρος.
Πηγή: skai.gr