Eurogroup «θρίλερ» για Κύπρο - Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις (upd)

Πηγή: Καθημερινή Κύπρου

Των Μιχάλη Περσιάνη - Γιάννη Σεϊτανίδη (Λευκωσία) και Νίκου Χρυσολωρά (Βρυξέλλες)


Στον αέρα βρίσκεται το Eurogroup, καθώς κάτω από την πίεση των πραγμάτων η κυπριακή πλευρά, υπό την καθοδήγηση του Προέδρου Αναστασιάδη, είναι ένα βήμα πριν την αποχώρησή της από τη συνεδρίαση.

Η συνεδρίαση του eurogroup στις Βρυξέλλες προχωρά με τρόπο που δεν είναι επιθυμητός για την κυπριακή πλευρά. Οι διαφωνίες σε πολλά ζητήματα παραμένουν. Οι πληροφορίες της ''Κ'' μέσα απο τη συνεδρίαση μιλούν για κλιμακωτή φορολογία καταθέσεων 3-7 τα εκατό με αντάποδοση σε μετοχές ισόποσης αξίας. Τα πράγματα όμως παραμένουν ακόμη ρευστά και τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Προς στιγμή είχε διαφανεί συμφωνία, αλλά τελικά λίγο μετά τη 1 μετά τα μεσάνυχτα, προέκυψε νέα εμπλοκή, καθώς η απόσταση μεταξύ των επιδιώξεων της Λευκωσίας και των απαιτήσεων της Τρόικα και των εταίρων παραμένουν.

Αρμόδιες τραπεζικές πηγές στη Λευκωσία παρακολουθούν με έντονο προβληματισμό τα όσα διαδραματίζονται στις Βρυξέλλες και εκφράζουν την αγωνία τους για την επόμενη ημέρα και το πως θα εφαρμοστεί η όποια απόφαση αφορά την επιβολή εφ' άπαξ εισφοράς αλληλεγγυής στο κεφάλαιο των τραπεζικών καταθέσεων.

Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε με νόημα στην «Κ» ότι «όλα θα τελειώσουν σήμερα και θα εφαρμοστούν την Τρίτη».

Προηγούμενη είδηση

Νωρίτερα σήμερα, και καθώς η συνάντηση του Eurogroup ακόμα συνεχιζόταν, κατέστη ξεκάθαρο από διάφορες πηγές πως, ενώ βασικά στοιχεία της όλης διάσωσης, όπως για παράδειγμα τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ, δεν είχαν ξεκαθαρίσει, το μόνο βέβαιο ήταν πως στόχος των υπουργών Οικονομικών, ήταν να μειωθεί το ποσό που παραχωρούσε η Τρόικα στην Κύπρο στα 12 με 13 δισ. ευρώ. Ορισμένοι κύκλοι, όπως τον Ολλανδό υφυπουργό Οικονομικών, Φρανζ Βίκερς, επέμεναν στη μείωση του ποσού στα 10 δισ. ευρώ, κάτι που τελικά σκόνταψε στους τεχνοκράτες, αλλά και σε υπολογισμούς της ΕΚΤ, που «δείχνουν» πως το Μνημόνιο δεν μπορεί να λειτουργήσει εάν το δάνειο είναι χαμηλότερο των 12 με 13 δισ. ευρώ.

Για να γίνει κάτι τέτοιο, όπως είναι προφανές, θα έπρεπε η Κύπρος να εξασφαλίσει άλλα μέσα χρηματοδότησης των αναγκών της, δηλαδή μείωση δαπανών, αύξηση εσόδων (βλέπε φόρους) και αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος.

Έτσι η νύκτα ξεκίνησε με την Κύπρο να βρίσκεται με τη πλάτη στον τοίχο, σε αναζήτηση 4 με 5 δισ. ευρώ, στην καλύτερη περίπτωση. Το τελευταίο διήμερο, και σε αντίθεση με τις σκληρές θέσεις του ΔΝΤ, η στάση του Λουξεμβούργου ήταν πολύ θετική για την Κύπρο, με τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ να στηρίζει τις θέσεις της Κύπρου πολύ έντονα κατά τη διάρκεια της Συνόδου, και τον υπουργό οικονομικών, Λουκ Φρίντεν να επιμένει σε ρητές αποφάσεις από το βράδυ.

Το κούρεμα
Το ζήτημα του κουρέματος καταθέσεων αποτέλεσε από την αρχή το κεντρικό ζήτημα, γεγονός που προκαλούσε, όπως είναι γνωστό, αντιδράσεις κυρίως σχετικά με τον αντίκτυπου που μια τέτοια απόφαση θα είχε σε άλλες, εύθραυστες, οικονομίες της Ευρωζώνης. Γι αυτό και η σκέψη του ΔΝΤ, για συμβιβασμό σε μια εφάπαξ φορολόγηση των μεγάλων καταθέσεων τέθηκε στο τραπέζι. Τη πρόταση αυτή είχε αποκαλύψει σε πρόσφατή συνέντευξή του ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης.

Ωστόσο, στελέχη της Κομισιόν εξέφρασαν την ανησυχία πως, εκτός από την επίδραση που θα είχε μια τέτοια απόφαση στις άλλες υπό διάσωση οικονομίες (αλλά και την Ιταλία), ενδεχομένως η απόφαση για κούρεμα στις μεγάλες καταθέσεις, να αποτελούσε πλήγμα για τη χρηματοδότηση της Κύπρου: Η πρόταση στόχευε Ρωσικά κεφάλαια, την ώρα μάλιστα που η Τρόικα και το Eurogroup ήλπιζαν πως η Μόσχα θα λάμβανε μέρος στη διάσωση της Κύπρου.

Η φορολόγηση Ρωσικών καταθέσεων έγινε, τελικά, το πιο καυτό ζήτημα στην συζήτηση μετά το διάλειμμα της συνεδρίας, στις 21.00. Από τις 22.30 και μετά, αυτό το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο έντονων συζητήσεων, μετά από απαιτήσεις και του ΔΝΤ.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ΔΝΤ ζήτησε στην αρχή της συζήτησης κούρεμα 30%, ενώ χαμήλωσε την απαίτησή του στα 20% πριν στραφεί η συζήτηση στο κούρεμα Ρωσικών καταθέσεων. Πάντως, ένα από τα κυριότερα κωλύματα, ήταν πώς είναι δυνατόν να «απομονωθούν» για φορολόγηση μόνο οι ρωσικές καταθέσεις;

Την ίδια ώρα, η συζήτηση στράφηκε και προς την Κριστίν Λαγκάρντ, αφού η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν είναι βέβαιη. Πάντως, η Γερμανία, η οποία ήδη εμπλέκεται σε μπρας ντε φερ με το ΔΝΤ, δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, και θέλει το ΔΝΤ να λάβει μέρος με χρηματοδότηση και όχι μόνο με συμβουλευτικό ρόλο. Παρόμοια θέση με τον κ. Σόιμπλε, τήρησε και ο κ. Βίκερς (Ολλανδία), ο Ουρπιλάινεν (Φινλανδία) και Γκουίντος (Ισπανία). Πάντως, και το Λουξεμβούργο επέμεινε στην ανάγκη για συμμετοχή του ΔΝΤ με κεφάλαια.

Σημαντικό στοιχείο, πάντως, είναι πως κατά τη διάρκεια της βραδιάς, στο τραπέζι τέθηκε, εκτός από την αύξηση του εταιρικού φόρου, που ήταν εκ των προτέρων δεδομένη, αλλά και ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Ωστόσο, όλα δείχνουν πως οι αντιρρήσεις της Κομισιόν και της ΕΚΤ έχουν αποσοβήσει αυτό τον κίνδυνο. Όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις, αυτές πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, εδώ και αρκετό καιρό.

Πηγή: skai.gr