Economist για Κύπρο: «Όχι» σε πρόχειρη λύση και επιβάρυνση της Λευκωσίας

Με τη διάσωση της Κύπρου ασχολείται το νέο τεύχος του περιοδικού Economist. Σε άρθρο του καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να αποφασίσουν την αναδιάρθρωση, ανακεφαλαιοποίηση και μεταρρύθμιση των κυπριακών τραπεζών με χρήματα του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης, αρπάζοντας την ευκαιρία να προωθήσουν μία τραπεζική ένωση.

Αντίθετα από την επιθυμία της ΕΚΤ οι κυπριακές τράπεζες να διασωθούν μέσω δανεισμού του κράτους από το ευρωπαϊκό ταμείο, που θα οδηγούσε σε αναδιάρθρωση του κυπριακού χρέους, αλλά και από τη βούληση ΔΝΤ και Γερμανίας να μειωθεί το ποσό της κυπριακής διάσωσης με συμμετοχή καταθετών και ομολογιούχων, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να σκεφτούν πιο τολμηρά και να προχωρήσουν στη διάσωση των τραπεζών χωρίς επιβάρυνση της κυπριακής κυβέρνησης, αναφέρει το περιοδικό. «Η Κύπρος πρέπει να γίνει το πρώτο βήμα προς μια τραπεζική ένωση», καταλήγει το άρθρο.

Σε άλλο δημοσίευμα αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέρεται να πιέζει προς την κατεύθυνση γρήγορης συμφωνίας για την Κύπρο «απειλώντας αργότερα μέσα στο μήνα να αποσύρει τη στήριξή της για το ζωτικό μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα της Κύπρου, που στηρίζει τις προβληματικές τράπεζες της χώρας».

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες οδεύουν προς μία ακόμα πρόχειρη διάσωση

Το βρετανικό περιοδικό προειδοποιεί πάντως ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες οδεύουν προς μία ακόμα πρόχειρη διάσωση, με τους διαπραγματευτές να λένε ότι αν και τα απόλυτα ποσά είναι συγκριτικά πολύ μικρά, πρόκειται για την πιο περίπλοκη διάσωση έως τώρα. Η εκτίμηση αυτή αποδίδεται στο συνδυασμό των δύσκολων οικονομικών ισορροπιών με «σκοτεινές» γεωπολιτικές παραμέτρους. Στο σημείο αυτό γίνεται αναφορά σε ρωσική επιρροή στην Κύπρο και στις κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που απορρίπτονται, όπως σημειώνεται, από την κυπριακή κυβέρνηση.

Το περιοδικό εκτιμά ότι στην πράξη ο κυριότερος τρόπος μείωσης των δανειακών αναγκών της χώρας θα προέλθει από την υποχρέωση συνταξιοδοτικών ταμείων και εγχώριων τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τα κρατικά ομόλογα ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που πρέπει να αποπληρωθούν την επόμενη τριετία.

Κατά την εκτίμηση του Economist, όπως και αν μειωθεί το ποσό που θα δανειστεί η Κύπρος η ουσία του προβλήματος θα παραμείνει, δηλαδή το τραπεζικό μοντέλο της χώρας που ευθύνεται για την κρίση.

Ο κίνδυνος, προειδοποιεί ο Economist, είναι να βρεθεί η Κύπρος σε μια κατάσταση όπως η Ελλάδα, με υψηλό χρέος και δεσμεύσεις έναντι των πιστωτών, την ώρα που η χώρα έχει το τρίτο υψηλότερο ιδιωτικό χρέος στην ευρωζώνη.

Πάντως το ατού της Κύπρου είναι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, «αν και η μετατροπή τους σε ρευστό θα πάρει πολύ χρόνο». Ίσως επίσης υπάρξει περαιτέρω βοήθεια από τη Ρωσία, αλλά στην πραγματικότητα η Κύπρος είναι στο έλεος της ευρωζώνης, καταλήγει το δημοσίευμα του βρετανικού περιοδικού.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο