ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Grexiting the crisis: Η πορεία εξόδου από την κρίση επί τάπητος στο LSE

Η οικονομική φύση της κρίσης που πλήττει την Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο εκδήλωσης που διοργανώθηκε στο London School of Economics από το σύλλογο των Ελλήνων φοιτητών του πανεπιστημίου, με τίτλο “Grexiting the crisis”.

 

Στην ομιλία του το βράδυ της Τετάρτης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Χριστοδουλάκης επισήμανε ως παράγοντα-κλειδί για την κρίση την ύφεση. Όπως τόνισε, κάθε χρόνο από το 2008 και μετά το δημόσιο χρέος αυξάνεται από 5% έως 15% επί του ΑΕΠ μόνο και μόνο λόγω της έλλειψης ανάπτυξης. Μαζί με το αυξανόμενο χρέος προσδιόρισε και την αυξανόμενη ανεργία ως δύο βασικά εμπόδια στην πορεία για έξοδο από την κρίση.

Επικαλέστηκε στοιχεία που δείχνουν ότι μετά την περικοπή μισθών το κόστος εργασίας έχει πέσει στα επίπεδα του 1995, χωρίς όμως να βελτιώνονται αισθητά οι εξαγωγές. Εξήγησε ότι η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας δεν είναι μόνο θέμα μισθών, αλλά και θέμα νέων τεχνολογιών, καινοτομίας και παραγωγικής δυνατότητας.

Επέκρινε τη φορολογική πολιτική «που έχει αποτύχει οικτρά» καθώς οι φόροι αυξάνονται χωρίς πρόσθετα έσοδα. Εκτίμησε δε ότι η λιτότητα όπως εφαρμόζεται είναι εξαιρετικά άνιση, δημιουργώντας προϋποθέσεις κλιμάκωσης της κοινωνικής έντασης.

Ως βήματα για έξοδο από την κρίση προσδιόρισε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω του EFSF και όχι μέσα από το ελληνικό χρέος, τη δημιουργία ενός «μετώπου ανάπτυξης» με αξιοποίηση του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και την ανάκτηση της αξιοπιστίας, στην οποία θα μπορούσε να συμβάλλει η υιοθέτηση δημοσιονομικών κανόνων στην επικείμενη συνταγματική τροποποίηση.

Ο κ. Χριστοδουλάκης κατέληξε επισημαίνοντας ότι τώρα χρειάζονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις και λιγότερη λιτότητα.

Ο αρθρογράφος της Καθημερινής και συγγραφέας Πάσχος Μανδραβέλης στάθηκε στην ανάγκη απαγκίστρωσης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας από το κράτος. Όπως είπε, η χώρα δε χρειάζεται ένα κρατικό όραμα για το μέλλον αλλά ένα σύνολο ιδιωτικών οραμάτων.

Εκτίμησε ότι η ρητορική για το νέο παραγωγικό μοντέλο που χρειάζεται η χώρα αναπαράγει θεωρίες του ισχύοντος αντιπαραγωγικού μοντέλου. Πρόσθεσε ότι το λάθος του ΔΝΤ και της ΕΕ ήταν ότι στους υπολογισμούς τους δεν κατάλαβαν πόσο βαθιά στην οικονομία έχει διεισδύσει το κράτος. Σχολίασε επίσης ότι για τους πολιτικούς οι μεταρρυθμίσεις είναι πιο δύσκολες από την εφαρμογή της λιτότητας,

Ο Ηλίας Παπαϊωάννου, αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στο London Business School και ερευνητής στο Κέντρο Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής (CEPR) και το αμερικανικό Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών (NBER), είπε ότι οι δομές του κράτους είναι τόσο αδύναμες ώστε οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις δε θα μπορούσαν να εφαρμοστούν ακόμα και αν όλες οι πλευρές τις υποστήριζαν.

Η εποχή της «ευφορίας», όπως χαρακτήρισε την προ μνημονίου περίοδο, βασιζόταν σε λαϊκιστικές πολιτικές, τόνισε. Πρόσθεσε ότι ο βαθμός μείωσης του ελληνικού ελλείμματος είναι αξιοθαύμαστος, αλλά επισήμανε ότι ο πόνος της προσαρμογής έχει μοιραστεί άνισα.

Ως προβλήματα των διαρθρωτικών αλλαγών όρισε τον αργό ρυθμό τους και τον αποσπασματικό τους χαρακτήρα, την αδυναμία του κράτους να τις προωθήσει και την έλλειψη νομιμοποίησης στα μάτια ορισμένων που θεωρούν ότι επιβάλλονται από το εξωτερικό. Όπως είπε, όλα αυτά υπάγονται στην έλλειψη πολιτικής συναίνεσης, λέγοντας ότι οι Έλληνες αυτοπροσδιορίζονται ως «αντι-».

Στην εκτίμησή του για το τι μέλλει γενέσθαι, προέβλεψε μια συνεχιζόμενη ένταση μεταξύ των δυνάμεων της μεταρρύθμισης και της αδράνειας, με επικρατέστερο σενάριο την αποκατάσταση θετικής αλλά βραδείας ανάπτυξης. Έμφαση έδωσε στην ανησυχία του περί διατήρησης της ανεργίας σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα. Σε πολιτικό επίπεδο, ο κ. Παπαϊωάννου έκανε λόγο για κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο με κυβερνήσεις που θα προκύπτουν από συνεργασίες, καθιστώντας δύσκολη τη λειτουργία του κράτους. Σε μη κυβερνητικό επίπεδο προέβλεψε έντονο πολιτικό εξτρεμισμό.

Ο κ. Παπαϊωάννου επισήμανε τέλος ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι η αδύναμη κοινωνία, που εμφανίζεται αποκομμένη από την εξέλιξη στον υπόλοιπο κόσμο και όλο και πιο ξενοφοβική, μια τάση πάντως που όπως είπε προϋπήρχε της κρίσης. Η ελπίδα του είναι πως θα αναπτυχθεί έντονη δραστηριότητα της κοινωνίας των πολιτών, όπως έχει ήδη διαφανεί, με δράση ΜΚΟ, εθελοντισμό, δωρεές και ενεργότερη ανάμιξη στα κοινά.

Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο LSE Δημήτρης Βαγιανός στάθηκε στην ανάγκη βελτίωσης των θεσμών στην Ελλάδα, χωρίς την οποία, όπως προειδοποίησε, το ΑΕΠ θα συνεχίσει να πέφτει. Εξήγησε ότι ενώ η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα συγκριτικά ψηλά διεθνώς ως προς το ΑΕΠ, είναι εξαιρετικά χαμηλά στις διεθνείς κατατάξεις περί θεσμικής αποτελεσματικότητας.

Εκτίμησε ότι η λιτότητα όντως θα μπορούσε να έχει εφαρμοστεί πιο σταδιακά, όπως πολλοί υποστηρίζουν, προσθέτοντας όμως ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα χρειαζόταν μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια προς τη χώρα. Ως προς το επιχείρημα ότι η ελάφρυνση χρέους θα μπορούσε να είχε έρθει πιο νωρίς και να είναι πιο επιθετική, παρέπεμψε σε περιορισμούς που θέτουν οι κανονισμοί λειτουργίας της ευρωζώνης.

Χαρακτήρισε παραπλανητικούς παράγοντες την έμφαση στη λιτότητα και όχι στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων, καθώς και την απόδοση ευθύνης στους ξένους για ένα πρόβλημα που είναι κυρίως, αν και όχι αποκλειστικά, ελληνικής υπαιτιότητας.

Ως προς το τι πρέπει να γίνει, είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να εξελιχθεί σε μία σύγχρονη οικονομία της αγοράς με ποιότητα θεσμών επιπέδου δυτικής Ευρώπης. Για το δημόσιο τομέα κάλεσε σε απόδοση έμφασης στην παραγωγικότητα αντί στο μέγεθός του και χαρακτήρισε απαραίτητη την αξιολόγηση της επίδοσης των υπηρεσιών, τη δημιουργία συνθηκών υπό τις οποίες οι δημόσιοι λειτουργοί είναι υπόλογοι για τις ενέργειές τους και τη μεγαλύτερη αυτονομία.

Έδωσε το παράδειγμα των πανεπιστημίων, τα οποία όπως είπε πρέπει να λαμβάνουν χρηματοδότηση ανάλογα με την ποιότητα της διδασκαλίας και της έρευνας, όπως γίνεται στο εξωτερικό, αλλά και να έχουν την ελευθερία καθορισμού της διδακτικής ύλης, της πρόσληψης προσωπικού και της αναζήτησης ιδιωτικής χρηματοδότησης.

Σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Βαγιανός συνέστησε έμφαση στη βελτίωση του θεσμικού περιβάλλοντος παρά στην αναζήτηση ξένων επενδυτών και ιδιωτικοποιήσεων, για τις οποίες είπε ότι θα πρέπει να αποφασίζονται με γνώμονα την αποτελεσματικότητα προς όφελος της οικονομίας. Ζήτησε επίσης την κατάργηση αναποτελεσματικών κανονισμών.

Συμπερασματικά, ο κ. Βαγιανός τόνισε ότι για να επιτευχθεί βιώσιμη πρόοδος προαπαιτείται ένα καλό θεσμικό περιβάλλον, εκτιμώντας ότι οι μεταρρυθμίσεις προς αυτή την κατεύθυνση είναι πιο πιθανές σε περιόδους βαθιάς κρίσης, καθώς υπάρχει συνειδητοποίηση της ανάγκης αυτών και τα επενδεδυμένα συμφέροντα είναι αποδυναμωμένα.
 
Έκτη στην ΕΕ η Ελλάδα στις τουριστικές κλίνες. Ποιες χώρες προηγούνται
Η Ελλάδα διέθετε περισσότερες από 1,2 εκατομμύρια κλίνες το 2016, σύμφωνα με την Eurostat.
16.08.2018, 19:44
Πρόγραμμα λιτότητας χωρίς το ΔΝΤ εξήγγειλε ο γαμπρός του Ερντογάν
Μιλώντας σε επενδυτές ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ διαβεβαίωσε ότι η Άγκυρα επεξεργάζεται σχέδιο...
16.08.2018, 16:58
Έως 31 Αυγούστου τα εκκαθαριστικά για ΕΝΦΙΑ. Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι
Οι μεγάλοι χαμένοι είναι κυρίως όσοι έχουν μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία άνω των 250.000€ , όμως από...
16.08.2018, 12:08
Τουρκία: Άνοδος 3% για την τουρκική λίρα στις αγορές μέσω… Κατάρ
Σύμφωνα με επενδυτές, η τηλεδιάσκεψη του τούρκου υπουργοί Οικονομικών θα αποτελέσει κρίσιμο τεστ για το κατά...
16.08.2018, 12:03
Η ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών και η στάση του Ερντογάν
Η ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας ανακόπηκε προς στιγμήν. Ειδικοί συνιστούν αύξηση επιτοκίων, ωστόσο ο...
16.08.2018, 11:37
FT: Το brain drain εμπόδιο για την οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα
Ποσοστό μικρότερο από το 10% των Ελλήνων μεταναστών σχεδιάζουν να επιστρέψουν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια...
16.08.2018, 11:01
ΔΝΤ: Δεν έχουμε ουδεμία ένδειξη πως η Άγκυρα θα ζητήσει στήριξη
Δεν υπάρχει ουδεμία ένδειξη ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει οικονομική...
16.08.2018, 06:45
Το Κατάρ δεσμεύτηκε για επενδύσεις 15 δισεκ. δολαρίων στην Τουρκία
Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters οι πόροι θα διοχετευτούν στις τράπεζες και στις...
15.08.2018, 18:59
Προσωρινή η έξοδος από τα μνημόνια για την Ελλάδα;
Ο Ντιρκ Μίλερ ή «Mr. Dax» όπως αποκαλούν στη Γερμανία τον «γκουρού» του γερμανικού χρηματιστηρίου μίλησε στη...
15.08.2018, 12:12
Προς capitals controls η Τουρκία; «O Eρντογάν αρνείται την πραγματικότητα»
Η διαμάχη Τουρκίας-ΗΠΑ οδήγησε το τουρκικό νόμισμα σε ελεύθερη πτώση που συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα.
15.08.2018, 10:03

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 92  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.
 

Άρθρα για:

περισσότερα »