Σκληρούς περιορισμούς στα τραπεζικά bonus συμφώνησαν Ε.Ε. και Ευρωβουλή

Αντιμέτωπα με σημαντικούς περιορισμούς στα bonus τα οποία λαμβάνουν ενδέχεται να βρεθούν από το 2014 στελέχη τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με προσχέδιο νόμου που συμφωνήθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης στις Βρυξέλλες, μεταξύ εκπροσώπων των κρατών μελών της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όπως ορίζει το επίμαχο προσχέδιο, τα στελέχη των τραπεζών δεν θα δικαιούνται υπό οιεσδήποτε συνθήκες να λάβουν bonus που θα υπερβαίνει το διπλάσιο του κανονικού ετήσιου μισθού τους, ενώ προκειμένου να εγκριθεί bonus που θα ξεπερνά έστω στο ελάχιστο τις ετήσιες απολαβές θα προαπαιτείται η σύμφωνη γνώμη του 66% έως 75% των μετόχων.

Οι εν λόγω κανόνες θα ισχύουν για όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν ή εδρεύουν στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για παράδειγμα, στέλεχος της αμερικανικής τράπεζας Goldman Sachs που εργάζεται στο Παρίσι θα υφίσταται τους ίδιους περιορισμούς με ένα στέλεχος της γερμανικής Deutsche Bank που βρίσκεται στο Βερολίνο. Το ίδιο θα ισχύει και για στελέχη της ευρωπαϊκής τράπεζας που είναι τοποθετημένα εκτός των συνόρων της Γηραιάς Ηπείρου, (π.χ. στο Τόκιο).

Οι περιορισμοί για τα bonus των τραπεζών πηγάζουν από τους κανόνες της Επιτροπής της Βασιλείας για την Εποπτεία των Τραπεζών, η οποία εδρεύει στην ομώνυμη πόλη της Ελβετίας.

Η συμφωνία μεταξύ των κρατών και του Ευρωκοινοβουλίου για τα τραπεζικά bonus θα πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ