Στις 50.000 ευρώ το αφορολόγητο – αναταράξεις για τα ακίνητα

Αναταράξεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας προκαλεί το προωθούμενο σχέδιο αλλαγών στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας έγινε αποδέκτης κριτικής από προβεβλημένα στελέχη, μεταξύ των οποίων ο Μ. Βορίδης, Κυρ. Μητσοτάκης, Πρ. Παυλόπουλος και Γ. Βλάχος, αλλά φαίνεται να έχει διασφαλίσει τη στήριξη του πρωθυπουργού, με τον οποίο είχε χθες συνάντηση.

Παράλληλα, την Παρασκευή, για τον ενιαίο φόρο ακινήτων που θα αντικαταστήσει όλους τους υφιστάμενους, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη διακομματικής επιτροπής, υπό τον υφυπουργό Γ. Μαυραγάνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φόρος προτείνεται να εφαρμοστεί με αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο και με συντελεστές που θα κυμαίνονται από 0,1% έως 2%.

Με το συγκεκριμένο αφορολόγητο υπολογίζεται ότι από τον νέο φόρο θα απαλλαγούν περίπου 1.000.000 φορολογούμενοι.

Παράλληλα, ακίνητα αξίας άνω των 10.000.000 ευρώ μελετάται να φορολογηθούν με συντελεστή μεγαλύτερο του 2%, ενώ, τέλος, εξετάζεται τα αγροτεμάχια να ενταχθούν στον ενιαίο φόρο ακινήτων από το 2014.

Ειδικότερα, ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων θα εφαρμοσθεί:

1. Στα αστικά ακίνητα. Θα υπαχθούν όλες οι κατηγορίες ακινήτων που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή διαμερίσματα, μονοκατοικίες και οικόπεδα. Το αφορολόγητο, όπως προαναφέρθηκε, θα είναι τουλάχιστον 50.000 ευρώ. Ο υπολογισμός του νέου φόρου για τα κτίσματα και τα οικόπεδα θα γίνεται ατομικά για κάθε φυσικό πρόσωπο, με βάση κλίμακα. Για ένα ζευγάρι έγγαμων φορολογουμένων, θα ισχύει αφορολόγητο τουλάχιστον 50.000 ευρώ για κάθε έναν από τους συζύγους, δηλαδή συνολικό αφορολόγητο 100.000 ευρώ.

2. Στα αγροτεμάχια. Θα φορολογηθούν διαφορετικά από τα αστικά ακίνητα. Δηλαδή με ξεχωριστή κλίμακα και με αφορολόγητο όριο που θα προσδιορισθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται τα αγροτεμάχια να ενταχθούν στον ενιαίο φόρο ακινήτων από το 2014 και όχι από το 2013, όπως τα υπόλοιπα ακίνητα. Στόχος της κυβέρνησης είναι αφενός να μην ανοίξει νέο μέτωπο με τους αγρότες, αφετέρου δεν υπάρχουν στοιχεία για τη φορολόγησή τους.

3. Στα ακίνητα νομικών προσώπων. Θα εφαρμοστεί ενιαία κλίμακα χωρίς αφορολόγητο όριο. Θα έχει 4 συντελεστές -0,1%, 0,2%, 0,3% και 0,6%- για όλα τα ακίνητα που εκμεταλλεύονται τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ενώ ειδικά για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των επιχειρήσεων (κτίσματα ξενοδοχείων, γήπεδα κ.λπ.), θα εφαρμόζονται μόνο οι χαμηλοί συντελεστές 0,1%-0,3%.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών τονίζεται ότι «στόχος είναι αφενός η δικαιότερη κατανομή του φορολογικού βάρους μέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και της μείωσης της επιβάρυνσης των φυσικών προσώπων με προοδευτική κλίμακα φορολόγησης και αφετέρου ο εξορθολογισμός της φορολόγησης όσον αφορά τα νομικά πρόσωπα».

Αντικειμενικές αξίες ακινήτων

Σε μειώσεις αλλά και σε αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με στόχο αυτές να εξισωθούν με τις εμπορικές, όπως προβλέπει και η σχετική συμφωνία με του πιστωτές μας. Τα τελευταία χρόνια σε αρκετές περιοχές της χώρας οι εμπορικές τιμές των ακινήτων έχουν μειωθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα οι αντικειμενικές αξίες να είναι σημαντικά υψηλότερες από την τιμή πώλησης των ακινήτων. Επί της ουσίας οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που αναπροσαρμόστηκαν το 2007 δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα της αγοράς.

Για παράδειγμα, στο Μαρούσι η μέση αντικειμενική αξία είναι υψηλότερη κατά 30% σε σχέση με τις εμπορικές τιμές στις οποίες γίνονται οι πράξεις (όχι το ποσό που αναφέρεται στις αγγελίες). Στην περιοχή Ζωγράφου οι αντικειμενικές αξίες είναι υψηλότερες κατά 4,7%, στον Χολαργό 22%, στη Βουλιαγμένη 41,8% και στο Παλαιό Ψυχικό 26,3%. Στις περιοχές αυτές αναμένονται μειώσεις των αντικειμενικών αξιών, ενώ αντίθετα αυξήσεις αναμένονται στην Πετρούπολη (19,15% υψηλότερες οι εμπορικές τιμές), στο Πέραμα (37,93%), στο Κερατσίνι (27,78%) και στη Νέα Φιλαδέλφεια (13,04%). Σύμφωνα με τα στοιχεία των μεσιτικών γραφείων, στα βόρεια προάστια θα επέλθουν μειώσεις των αντικειμενικών αξιών, ενώ στις «λαϊκές» περιοχές αναμένονται αυξήσεις, εκτός και αν λόγω πολιτικών αντιδράσεων βρεθούν άλλα σημεία ισορροπίας.

Παράγοντες της αγοράς ακινήτων αναφέρουν ότι 8 στα 10 ακίνητα πωλούνται αυτή τη στιγμή σε τιμή κάτω από την αντικειμενική αξία τους. Σημειώνεται ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα επηρεάσει άμεσα σειρά φόρων για τους οποίους αποτελούν προσδιοριστικό παράγοντα, όπως για παράδειγμα ο νέος ενιαίος φόρος επί των ακινήτων.

Οι αντικειμενικές τιμές επηρεάζουν 20 φόρους και τέλη, όπως το ειδικό τέλος ακινήτων που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, τα τεκμήρια διαβίωσης, τα δημοτικά τέλη και τους φόρους γονικών παροχών, κληρονομιών και δωρεών. Αυτό σημαίνει ότι σε όσες περιοχές μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες, θα περιορισθούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις. Αντίθετα, όπου αποφασισθούν αυξήσεις, θα είναι μεγαλύτερη η φορολογική επιβάρυνση. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να δημιουργήσει ένα σύστημα που θα αναπροσαρμόζονται ανά εξάμηνο οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Θα λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές τιμές πώλησης με στοιχεία που θα λαμβάνει το υπουργείο από τα συμβολαιογραφεία. Αντίστοιχα, θα αναπροσαρμόζονται οι φόροι των ακινήτων κάθε έτος.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, από την αρχή της κρίσης, στο τέλος του 2008 και μέχρι και το γ΄ τρίμηνο του 2012, η συνολική μείωση των τιμών στην Αθήνα διαμορφώνεται σε 24% και στη Θεσσαλονίκη σε 28,2%. Τα στοιχεία δεν προκύπτουν από τις πραγματικές τιμές πώλησης, αλλά από τις αγγελίες. Φορείς της αγοράς αναφέρουν ότι, κατά μέσο όρο, οι πραγματικές τιμές είναι κατά 20% χαμηλότερες σε σχέση με τις ζητούμενες τιμές (των αγγελιών). Βάσει της παραδοχής αυτής, οι εμπορικές τιμές έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια άνω του 30%. Σε πρόσφατη έκθεσή του, ο οίκος Fitch προέβλεψε την περαιτέρω μείωση των τιμών κατά 15% έως το τέλος του 2013, δείγμα του ότι ακόμα κι αν γίνουν μειώσεις των αντικειμενικών, πιθανότατα θα χρειαστεί νέα αναθεώρηση προς το τέλος του έτους.
Πηγή: Πηγή: Καθημερινή