FT: Όχι στη βρετανική έξοδο από την ΕΕ, ναι σε δημοψήφισμα για νέα σχέση

Κεντρικής σημασίας για το εθνικό συμφέρον της Βρετανίας θεωρούν οι Financial Times τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ, αλλά τονίζουν ότι η σχέση των δύο πλευρών αλλάζει λόγω της τάσης δημιουργίας ενός στενότερου μπλοκ γύρω από το ευρώ υπό την ηγεσία της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Στο κύριο άρθρο τους λοιπόν υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός Κάμερον ή μια μελλοντική βρετανική κυβέρνηση πρέπει να κωδικοποιήσει τη νέα σχέση και να υποβάλλει την πρόταση συμβίωσης που θα προκύψει προς έγκριση από τους πολίτες σε δημοψήφισμα, με την επιλογή να είναι «εντός ή εκτός». Οι κινήσεις του πρωθυπουργού όμως δεν πρέπει να γίνουν πριν να γνωρίζει τους όρους της νέας συμφωνίας στους κόλπους της ευρωζώνης, τονίζει η εφημερίδα, που μέχρι τότε συνιστά ψυχραιμία.

Οι συνθήκες που αλλάζουν τους όρους της σχέσης Βρετανίας-ΕΕ είναι η διάλυση της ψευδαίσθησης ότι η «όλο και πιο στενή ένωση» δεν είναι παρά αποκύημα φαντασιών στις Βρυξέλλες, καθώς και η ανάδειξη της Γερμανίας σε κυρίαρχο πρωταγωνιστή των εξελίξεων. Η Βρετανία, σχολιάζει η εφημερίδα, πάντα έβλεπε την ΕΕ με οικονομικούς όρους, ενώ Γαλλία και Γερμανία τη βλέπουν ως πολιτικό εγχείρημα που γεννήθηκε από τις στάχτες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η οικονομική εφημερίδα εξηγεί ότι υποστηρίζει τη συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ διότι η ιδιότητα του μέλους δίνει στη χώρα επιρροή επί της μεγαλύτερης παγκόσμιας αγοράς. Επίσης συμβάλλει στη διατήρηση της ειδικής σχέσης με τις ΗΠΑ και μεγεθύνει την ισχύ της Βρετανίας σε έναν κόσμο στον οποίο η οικονομική δύναμη μεταφέρεται προς ανατολάς.

Παρά τα σημαντικά οικονομικά και πολιτικά οφέλη της ΕΕ, ωστόσο, η εφημερίδα σημειώνει ότι η σημερινή ΕΕ είναι πολύ διαφορετική από εκείνη στην οποία εντάχθηκε η Βρετανία το 1973. Όπως τονίζεται, οι αλλαγές που εξετάζονται για την τόνωση της ευρωζώνης θα την αλλάξουν ακόμα περισσότερο, δημιουργώντας ένα νέο, στενό πυρήνα στον οποίο η Βρετανία ίσως να μη θελήσει ποτέ να ενταχθεί και ο οποίος ίσως εν τέλει έχει την κυρίαρχη επιρροή σε τομείς πολύτιμους για το Λονδίνο, όπως η ενιαία αγορά.

Οι Financial Times καλούν λοιπόν τον κ. Κάμερον να υιοθετήσει μία πραγματιστική προσέγγιση βασισμένη στο εθνικό συμφέρον. Πρέπει ασφαλώς να λάβει υπόψη τους ευρωσκεπτικιστές στο κόμμα του, αλλά όχι να ποδοπατηθεί από αυτούς και πρέπει να αποφύγει τη σύγχυση μεταξύ προστασίας υπαρχόντων δικαιωμάτων και μελλοντικού επαναπατρισμού εξουσιών. Κατά κύριο λόγο θα πρέπει να εκπροσωπεί τη χώρα και όχι το κόμμα του, προειδοποιεί η εφημερίδα.

Θα πρέπει επίσης να ηγηθεί της ΕΕ, όπως είχε κάνει η Μάργκαρετ Θάτσερ με την ενιαία αγορά και τη διεύρυνση. Επομένως πρέπει να αναζητήσει συμμάχους και να πιέσει για δυναμικές μεταρρυθμίσεις που θα ευνοούν τις επιχειρήσεις, ώστε να αντιμετωπιστεί η χαμηλή ανάπτυξη.

Επίσης, η Βρετανία, προσθέτει το άρθρο, θα πρέπει να υποστηρίξει την Κομισιόν ως έναν αναγκαίο διαιτητή που θα εφαρμόζει τους κανόνες της ενιαίας αγοράς και θα ηγείται της πολιτικής επί του εμπορίου, τομείς στους οποίους η Γερμανία αποτελεί φυσικό σύμμαχο, αφού δε θέλει υπονόμευση της ενιαίας αγοράς.

Οι Financial Times καλούν τον κ. Κάμερον να υιοθετήσει μία πραγματιστική προσέγγιση βασισμένη στο εθνικό συμφέρον
Ως προς τις ενέργειες που ο κ. Κάμερον οφείλει να αποφύγει, οι Financial Times του υποδεικνύουν να μη μεγαλώσει τις προσδοκίες των ευρωσκεπτικιστών ότι οι εταίροι θα δεχθούν τους βρετανικούς όρους που θα επιτρέπουν στη χώρα να μετέχει της ενιαίας αγοράς χωρίς αποδοχή θεμελιωδών κανόνων και αρχών. Ομοίως, η απειλή βέτο κατά αλλαγών σε συνθήκες που είναι απαραίτητες για την προστασία του ευρώ θα εκληφθεί ως εκβιασμός και πιθανότατα θα οδηγήσει σε καταστροφική διάλυση των σχέσεων.

Τέλος, ο κ. Κάμερον δε θα πρέπει να επιτρέψει στους Βρετανούς πολίτες να παρασυρθούν από φαντασιώσεις: δεν έχει νόημα η επιδίωξη μιας σχέσης σαν αυτή που έχουν η Νορβηγία και η Ελβετία με την ΕΕ. Αμφότερες οι χώρες αυτές πρέπει να αποδέχονται κανόνες της ΕΕ χωρίς συμμετοχή στις αποφάσεις. Μια τέτοια θέση δε θα ήταν ανεκτή για τη Βρετανία και θα οδηγούσε σίγουρα σε αποχώρηση, προειδοποιεί η εφημερίδα.

Το άρθρο των Financial Times έρχεται μετά από δύο ημέρες προειδοποιήσεων προς τον κ. Κάμερον από την ιρλανδική προεδρία της ΕΕ, κορυφαίους Βρετανούς επιχειρηματίες και την αμερικανική κυβέρνηση να μη διακινδυνεύσει την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο