1.750 φυσικά πρόσωπα ελέγχονται από το ΣΔΟΕ για απόκρυψη εσόδων από πωλήσεις ακινήτων

Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ μπαίνουν 1.750 φυσικά πρόσωπα, ως ύποπτα απόκρυψης εσόδων από πωλήσεις ακινήτων. Τα πρόσωπα αυτά επελέγησαν μέσω της εφαρμογής στόχευσης του Elenxis.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε με έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ και Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής Αντώνη Μπέζα προσθέτοντας ότι για τον σκοπό αυτό συγκροτήθηκαν 49 Ειδικά Συνεργεία Ελέγχου.

Σκοπός των Συνεργείων αυτών θα είναι η διενέργεια οριστικού φορολογικού ελέγχου σε 1.750 φυσικά πρόσωπα που πούλησαν ακίνητα, προκειμένου να εξακριβωθεί, αν υπήρξε απόκρυψη εισοδημάτων από εμπορικού χαρακτήρα πωλήσεις ακινήτων.

Όπως προκύπτει πάντως από τα στοιχεία, το οικονομικό αποτέλεσμα αυτών των ελέγχων είναι ήδη μεγάλο καθώς μέχρι σήμερα για τις υποθέσεις που ανατέθηκαν στα Ειδικά Συνεργεία Ελέγχου, τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι βεβαιώθηκαν 18.371.367 ευρώ και έχουν εισπραχθεί 5.886.570 ευρώ. Όπως διευκρινίζει ο κ. Μαυραγάνης, στις ανωτέρω ελεγχθείσες υποθέσεις περιλαμβάνονται πλήθος υποθέσεων που αφορούν συζύγους και ανήλικα τέκνα των φορολογουμένων, καθώς και νομικά πρόσωπα της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του Ν. 2238/1994.

Ο κ. Μαυραγάνης πάντως υπενθυμίζει ότι λόγω του μεγάλου όγκου των συσσωρευμένων ανέλεγκτων χρήσεων, για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου, ψηφίστηκε από τη Βουλή σχετική νομοθετική ρύθμιση περί παράτασης παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για την κοινοποίηση φύλλων ελέγχου επιβολής φόρων, τελών και εισφορών.
Πηγή: Αντώνης Αντζολέτος