Κλείσιμο

Fitch: Σταθερή στο A- η πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας

Στη βαθμίδα A- διατηρεί την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας ο οίκος αξιολόγησης Fitch, σημειώνοντας παράλληλα πως διατηρεί την αρνητική προοπτική (negative outlook) για το αξιόχρεο της Ρώμης.

Η διατήρηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ρώμης στο A- οφείλεται στην πρόοδο που έχει σημειωθεί έως τώρα στην δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν δρομολογηθεί. Όπως αναφέρει η Fitch το έλλειμμα του 2012 θα διαμορφωθεί κάτω από το 3%, γεγονός που υποδηλώνει πρωτογενές πλεόνασμα που προσεγγίζει το 3%.

Επιπλέον, όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, η ανακοίνωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) έχει εξομαλύνει σημαντικά τις πιέσεις που ασκούνταν στο κόστος δανεισμού της χώρας.

Παρά ταύτα, η Fitch διατηρεί την αρνητική προοπτική για την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας, σημειώνοντας μία σειρά παραγόντων που ενδέχεται να επιδράσουν αρνητικά στο αξιόχρεο της Μεσογειακής χώρας.

Ανάμεσα στα προβλήματα που παραθέτει η Fitch είναι η «κυβερνητική αστάθεια» και η «παρατεταμένη αβεβαιότητα για τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές και την πολιτική συνέχεια». Υπενθυμίζεται πως η Ιταλία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο αφότου ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός Μάριο Μόντι ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί, στον απόηχο της απόσυρσης της υποστήριξης του κόμματος Μπερλουσκόνι.

Παράλληλα, η Fitch επισημαίνει την αποτυχία της Ρώμης να θέσει σε καθοδική τροχιά το χρέος γενικής κυβέρνησης, σε αναλογία με το ΑΕΠ.
Πηγή: skai.gr