Κλείσιμο

Ρεν: Έχουν παρέλθει τα χειρότερα της κρίσης, με το βλέμμα στα ελληνικά ομόλογα

Την πεποίθησή του πως η χειρότερη φάση της κρίσης που πλήττει την ευρωζώνη έχει παρέλθει εξέφρασε ο Όλι Ρεν, επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας ωστόσο πως η Ευρώπη θα πρέπει να εκλάβει τις αναθεωρημένες προς το χειρότερο προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ως «συναγερμό» για τη λήψη γενναίων αποφάσεων στη Γηραιά Ήπειρο.

«Η ανάκαμψη θα είναι πιο αργή από ό,τι είχε προβλεφθεί προηγουμένως. Το εάν η ανάκαμψη θα ξεκινήσει στο δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνο [του 2013], είναι δύσκολο να το πούμε, ωστόσο θα ξεκινήσει το επόμενο έτος», σχολίασε ο κ. Ρεν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Ελσίνκι.

Παρά ταύτα, ο κ. Ρεν υπογράμμισε πως οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις της ΕΚΤ, που προβλέπουν αλλαγή του ΑΕΠ της νομισματικής ένωσης μεταξύ ύφεσης 0,9% και ανάπτυξης 0,3% για το 2014, «πρέπει να λειτουργήσουν ως συναγερμός, [υπενθυμίζοντας] πως «γενναίες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν» εντός της ΟΝΕ αλλά και της ευρύτερης Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ανάμεσα στις εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν είναι το ζήτημα της τραπεζικής εποπτείας, η οποία εξακολουθεί να διχάζει Γερμανία και Γαλλία.

«Έχουμε σοβαρές ατέλειες, σοβαρά κενά στην Ευρωπαϊκή τραπεζική επίβλεψη και σκοπεύουμε να καλύψουμε αυτά τα κενά και να αποτρέψουμε την εμφάνιση μίας παρόμοιας κρίσης», τόνισε ενδεικτικά ο κ. Ρεν.

Θα εξετάσουμε την ελληνική επαναγορά ομολόγων

Τέλος, στρέφοντας το βλέμμα στο ελληνικό πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, ο Νομισματικός επίτροπος δήλωσε πως θα «εξετάσουμε την επίδραση [του προγράμματος] στις αποφάσεις [του Eurogroup] της περασμένης εβδομάδας το Σαββατοκύριακο και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας».

Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων αποτελεί τη «ναυαρχίδα» του σχεδίου του Eurogroup για μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους στο 124% του ΑΕΠ έως του 2020, έναντι ενός επιπέδου 144% όπου θα διαμορφωνόταν το χρέος δίχως τις πρωτοβουλίες της ευρωζώνης.

Από τις 20 ποσοστιαίες μονάδες προβλεπόμενης μείωσης χρέους (144 με 124%), οι 11 σχεδιάζεται να προέλθουν από το εν λόγω πρόγραμμα.

Σε περίπτωση που η επαναγορά ομολόγων δεν αποφέρει τα προβλεπόμενα οφέλη, η Ευρώπη θα πρέπει να αναζητήσει αντισταθμιστικά μέτρα προκειμένου να εξασφαλίσει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Από την πλευρά του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει αποσαφηνίσει πως δεν προτίθεται να αποδεσμεύσει το μερίδιο που του αναλογεί από την πολυαναμενόμενη δόση διάσωσης της Ελλάδας, ύψους 34,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, εάν δεν έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η επαναγορά των ελληνικών τίτλων.
Πηγή: Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μαράκης