Βρετανία: Ανησυχία για το πρόγραμμα επαναγοράς και βεβαιότητα για νέο κούρεμα

Ανησυχίες για την εκτέλεση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εκπλήρωση της συμφωνίας του Eurogroup για την Ελλάδα, εξακολουθούν να διατυπώνουν αναλυτές στη Βρετανία.

Οι απόψεις περί της σημασίας της συμφωνίας του Eurogroup είναι μοιρασμένες, ενώ ομόφωνη είναι η άποψη ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί «κούρεμα» του χρέους της που κατέχουν οι επίσημοι πιστωτές κάποια στιγμή στο μέλλον, πιθανότατα μετά τις γερμανικές εκλογές το Φθινόπωρο του 2013.

Με αφορμή την προειδοποίηση του ΔΝΤ ότι δεν θα διαθέσει τα χρήματα που του αναλογούν στο ελληνικό πρόγραμμα εφόσον δεν υλοποιηθεί η επαναγορά των ομολόγων, ο Ραούλ Ρουπαρέλ από το ανεξάρτητο ινστιτούτο Open Europe κάνει λόγο για μεγάλο πρόβλημα, καθώς εκτιμά ότι θα υπάρξουν επιφυλάξεις από τους ξένους ιδιώτες που ακόμα κατέχουν ελληνικά ομόλογα να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Σχολιάζει δε ότι η άποψη πως οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να συμμετάσχουν στο λεγόμενο buyback είναι «αφελής και αντιπαραγωγική».

Ο βρετανικός Τύπος επικαλείται μεταξύ άλλων το σχόλιο του οίκου Moody’s ότι το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο, ενώ ο Γκάρι Τζένκινς από τον χρηματοοικονομικό οίκο Swordfish προειδοποιεί ότι υπάρχει κίνδυνος η νέα συμφωνία να καταρρεύσει τους επόμενους μήνες, καθώς απέχει πολύ από τη μόνιμη λύση για την οποία πίεζε το ΔΝΤ.

Ο Ντάριο Πέρκινς από το Lombard Street Research σχολιάζει ότι στόχος της συμφωνίας φαίνεται πως ήταν τελικά να αποφευχθεί η παραδοχή ενώπιον των γερμανών φορολογούμενων ότι πρέπει να υποστούν ζημιά επί του ελληνικού χρέους, ενώ η μεγάλη ελληνική ύφεση συνεχίζεται.

Όπως προσθέτει ο διευθυντής του Open Europe, Ματς Πέρσον το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ανερχόταν σε μόλις πάνω από 300 δισεκατομμύρια ευρώ όταν υπεγράφη το πρώτο Μνημόνιο, με σχεδόν το σύνολό του να κατέχεται από ιδιώτες. Στα τέλη του τρέχοντος έτους το χρέος αναμένεται να έχει φτάσει τα 344 δισεκατομμύρια ευρώ, με περίπου το 70% αυτού να βρίσκεται στην κατοχή επίσημων πιστωτών. Θεωρεί λοιπόν αναπόφευκτο ένα νέο «κούρεμα» και την οικονομική ζημιά για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους.

Για το περιοδικό Economist, η συμφωνία του Eurogroup συνιστά νέα διάσωση της Ελλάδας, ανεξάρτητα από το πώς χαρακτηρίζονται τα μέτρα επισήμως. Σημειώνεται επίσης ότι άσχετα με το κατά πόσο οι αριθμοί «βγαίνουν», έχει συντελεστεί μια σημαντική αλλαγή: ότι η ευρωζώνη έχει αποδεχθεί πως η Ελλάδα δεν μπορεί να επωμιστεί το βάρος του χρέους και πως οι πιστωτές πρέπει να υποστούν ζημιές, έστω και αν αυτό δεν δηλώθηκε ρητώς μετά το πιο πρόσφατο Eurogroup.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο