Στουρνάρας: Πατριωτικό καθήκον τραπεζών η συμμετοχή σε επαναγορά ομολόγων - σχέδιο Β;

Την άποψη ότι συνιστά «πατριωτικό καθήκον» των ελληνικών τραπεζών να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, αποφεύγοντας ωστόσο να συνδέσει την επιτυχία του εγχειρήματος με την εκταμίευση της δόσης των 34,4 δισ. ευρώ και αρκούμενος να δηλώσει πως το πρόγραμμα «πρέπει να δουλέψει».

Παρά ταύτα, ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε πως υπάρχει και «σχέδιο Β», χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες. Η δημόσια προσφορά θα γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Αντίθετα, το ενδεχόμενο συμμετοχής των ασφαλιστικών ταμείων αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια των διοικητών των εκάστοτε διοικητών τους, καθώς, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, η συμμετοχή των ταμείων δεν θα αποφέρει όφελος στο δημόσιο χρέος.

Το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων συνιστά ουσιαστικά μία «φθηνή απόσυρση» του υποτιμημένου ελληνικού χρέους που διακατέχεται από ιδιώτες πιστωτές. Το κέρδος θα επέλθει από το γεγονός ότι οι τίτλοι που θα «αποσυρθούν» διατίθενται στη δευτερογενή αγορά σε τιμές που είναι σημαντικά χαμηλότερες από την ονομαστική αξία τους.

Υπενθυμίζεται μάλιστα πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποσαφήνισε, δια στόματος της διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ, πως θα εγκρίνει την εκταμίευση του δικού του μεριδίου δόσης μονάχα έπειτα από την επιτυχημένη ολοκλήρωση της επαναγοράς ομολόγων, που θα πρέπει να υλοποιηθεί έως τις 13 Δεκεμβρίου.

Το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων αποτελεί τη «ναυαρχίδα» των πέντε δράσεων που ενέκρινε το Eurogroup για τη μείωση και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους. Συνολικά, το πρόγραμμα πιστώνεται με τουλάχιστον 11 από τις 20 εκατοστιαίες μονάδες (20%) που θα πρέπει να συρρικνωθεί το ελληνικό χρέος έως το 2020 (124% του ΑΕΠ έναντι αρχικής τροχιάς 144%).


Στο ζενίθ η αξιοπιστία της Ελλάδας – γέφυρα εξόδου η απόφαση του Eurogroup

Νωρίτερα, ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την πεποίθησή του πως το σχέδιο του Eurogroup για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους αποτελεί «γέφυρα για ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα», δίνοντας στη χώρα μας την ευκαιρία να εξέλθει «από τον φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης και της ύφεσης». Επιπλέον, επιβεβαίωσε πως η πολυαναμενόμενη δόση των 34,2 δισεκατομμυρίων ευρώ θα έχει εκταμιευθεί έως τις 13 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε πως Αθήνα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο «ζενίθ της αξιοπιστίας» της, γεγονός που αποδεικνύεται από την ευρεία υποστήριξη που απήλαυσε η ελληνική αντιπροσωπία κατά την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, προειδοποιώντας μάλιστα πως η αξιοπιστία της χώρας μας είναι ένα πλεονέκτημα που οφείλουμε να διατηρήσουμε ως «κόρη οφθαλμού».

Πρέπει άλλωστε να σημειωθεί πως το μειωμένο πλέον επιτόκιο που θα καταβάλλει η Ελλάδα για την εξυπηρέτηση των διακρατικών δανείων του Μνημονίου Ι διαμορφώνεται μόλις στις 50 μονάδες βάσης πάνω από το επιτόκιο διατραπεζικού δανεισμού Euribor, σημαντικά χαμηλότερο δηλαδή από το επιτόκιο που καταβάλλουν άλλα μέλη της ευρωζώνης για τη χρηματοδότησή τους από τις αγορές.

Παρά ταύτα, ο υπουργός Οικονομικών δε δίστασε να εκτιμήσει πως για την Ελλάδα «τώρα αρχίζουν τα δύσκολα», καθώς η χώρα μας οφείλει να αξιοποιήσει την ευκαιρία που της δόθηκε τηρώντας τις δημοσιονομικές της δεσμεύσεις, επιδιώκοντας τις ιδιωτικοποιήσεις και χτίζοντας «ένα πιο αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος» που θα προσφέρει «ίσες ευκαιρίες σε όλους» καταπολεμώντας παράλληλα τη «μεγάλη σπατάλη».

Η εξάλειψη της σπατάλης στη λειτουργία του κοινωνικού κράτους απετέλεσε στοιχείο ιδιαίτερης έμφασης για τον κ. Στουρνάρα, με τον υπουργό Οικονομικών να επισημαίνει πως παρά το ύψος των κοινωνικών δαπανών στη χώρα μας, οι οποίες βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα από το μέσο όρο της ευρωζώνης, το επίπεδο της φτώχιας δεν έχει μεταβληθεί κατά την τελευταία δεκαετία.

Η δόση θα πάει στη ρευστότητα


Από τα 34,2 δισεκατομμύρια ευρώ που θα αποδεσμευτούν για την Ελλάδα έως τις 13 Δεκεμβρίου, τα 23,8 δισ. (με τη μορφή ομολόγων του EFSF) θα διοχετευθούν στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ενώ τα υπόλοιπα 10,4 δισεκατομμύρια θα διατεθούν για τη διευθέτηση εσωτερικών εκκρεμοτήτων, περιλαμβανομένων των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες. Μέρος των οφειλών θα αποπληρωθεί πριν το τέλος του έτους, ενώ οι υπόλοιπες εκκρεμότητες θα τακτοποιηθούν στα τέλη Φεβρουαρίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, και οι δύο δράσεις θα συμβάλουν στη ρευστότητα.

Επιπλέον
, στρέφοντας το βλέμμα στις καταθέσεις, ο κ. Στουρνάρας σχολίασε πως περισσότερα από 80 δισεκατομμύρια καταθέσεων είχαν εκρεύσει από τις ελληνικές τράπεζες, κεφάλαια πως ωστόσο ήδη σε ένα βαθμό επιστρέφουν, ενώ θα επιστρέψουν εξ ολοκλήρου με την εξάλειψη της αβεβαιότητας.
Πηγή: skai.gr