Κλείσιμο

Kύπρος: Σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα – ο Σιαρλή δεν πάει Eurogroup

Σκληρές διαπραγματεύσεις που θα συνεχιστούν μέχρι αργά το βράδι, αλλά και την Τρίτη, πραγματοποιούνται στην Κύπρο μεταξύ της διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης και των επικεφαλής της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών.

Μάλιστα, σύμφωνα
με πληροφορίες των κυπριακών ΜΜΕ, ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, δεν θα μεταβεί αύριο στο Eurogroup όπως είχε προγραμματιστεί, ούτως ώστε να είναι παρών και στις αυριανές διαπραγματεύσεις.

Τα ακανθώδη ζητήματα επί των οποίων υπάρχουν διαφορές περιλαμβάνουν την απαίτηση της τρόικα για τριετές πάγωμα των αυξήσεων στις αποδοχές και την κατάργηση της κρατικής συνεισφοράς ύψους 4,3% στις συντάξεις. Διαφωνία υπάρχει και στο θέμα του φυσικού αερίου, με την τρόικα να ζητά όλα τα έσοδα χρησιμοποιούνται για την εξόφληση του χρέους, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση αντιπροτείνει τη δημιουργία ταμείου στο οποίο να κατατίθενται τα έσοδα από το φυσικό αέριο και ακολούθως ένα μέρος των εσόδων να χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη και τη δημιουργία υποδομών, ένα μέρος για τις μελλοντικές γενιές και ένα μόνο μέρος να πηγαίνει για την εξόφληση του χρέους.

Διάσταση απόψεων φαίνεται να υπάρχει και στο θέμα των ημικρατικών οργανισμών, καθώς η Τρόικα προτείνει την ιδιωτικοποίησή τους, ενώ η Λευκωσία διαφωνεί με την ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών και έχει καταρτίσει πλάνο για την ιδιωτικοποίηση των μη κερδοφόρων ημικρατικών.

Στις νέες απαιτήσεις
της τρόικας περιλαμβάνονται επίσης και η λήψη μέτρων ύψους 1,2 δις. ευρώ και όχι 975 εκατ. ευρώ που είχε προτείνει αρχικά στις 25 Ιουλίου.

Πηγή: skai.gr