Αξιωματούχος της ΕΕ: Τμηματική η εκταμίευση της δόσης

Την τμηματική εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, φέρονται να δρομολογούν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, σύμφωνα με τα λεγόμενα υψηλόβαθμης κοινοτικής πηγής στον ΣΚΑΪ, όπως μετέδωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο ανταποκριτής μας στις Βρυξέλλες Θάνος Δημάδης.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, που μετέχει στις συζητήσεις του Euro Working Group για την Ελλάδα, η δόση θα εκταμιευθεί τμηματικά, καθώς στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται όλα τα χρήματα μαζί, αλλά κλιμακωτά, βάσει των υποχρεώσεών της.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι προϋπόθεση είναι να υπάρξει κάποιος μηχανισμός ελέγχου – όπως επιθυμεί η Γερμανία – προκειμένου να επιβλέπει την εκταμίευση των ποσών, τη διοχέτευση των χρημάτων και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Διευκρίνισε πάντως, ότι δεν προβλέπεται επίτροπος για την Ελλάδα που θα επέβλεπε τα δημόσια έσοδα της χώρας.

Όπως μετέδωσε ο Θάνος Δημάδης, οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να μην έχουν «κλειδώσει» πριν τα τέλη του Νοεμβρίου.

Για τους εταίρους μας θεωρείται σημαντική επίσης η ψήφιση του προϋπολογισμού την Κυριακή, με ευρεία πλειοψηφία.

Αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πακέτο στήριξης, η πηγή δήλωσε ότι γίνονται σκληρές προσπάθειες προκειμένου το Ταμείο να πειστεί και να εκταμιεύσει το μερίδιο της δόσης που του αναλογεί.

Επίσης, σύμφωνα με πηγή της ΕΕ, στο Eurogroup της Δευτέρας, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν για τις prior actions που έχουν γίνει από την Ελλάδα και πρόσθεσε οτι μέχρι τις τελικά αποφάσεις θα χρειαστεί και ένας "δεύτερος γύρος" (second round) συζητήσεων.
Πηγή: skai.gr