Economist: Η περαιτέρω μείωση του χρέους η μόνη λύση για την Ελλάδα

Τη νέα μεγάλη μείωση του χρέους της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου αυτού που κατέχουν οι επίσημοι πιστωτές, βλέπει ο Economist ως μόνη λύση για να πάψει η χώρα να συνιστά μια «καταστροφή».

Το βρετανικό περιοδικό παραπέμπει σε ανάλογες ενέργειες του ΔΝΤ και των πλούσιων κυβερνήσεων σε περιπτώσεις Βαριά Χρεωμένων Φτωχών Χωρών (το πρόγραμμα HIPC του 1996) στη Λατινική Αμερική και την Αφρική, καθώς και στην Πολωνία όταν εξερχόταν από το ανατολικό μπλοκ. Οι χώρες αυτές είχαν επωφεληθεί από σταδιακή περικοπή του χρέους τους εφόσον συμφωνούσαν να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας ή να εφαρμόσουν διαρθρωτικές αλλαγές αντίστοιχα.

Η διαδικασία που προτείνει ο Economist έχει δύο στάδια: πρώτον, τη συμφωνία επί ενός σχεδίου μείωσης του χρέους εφόσον επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι και δεύτερον, το κόψιμο του χρέους σταδιακά μέσα στην επόμενη δεκαετία. Η μείωση στο χρέος που κατέχουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορούσε να γίνει μέσω χαμηλών επιτοκίων και παράτασης της ωρίμανσης των ομολόγων, ίσως στα 50 χρόνια. Η ΕΚΤ από την πλευρά της θα πρέπει να ενεργήσει πιο γρήγορα, αποδεχόμενη όρους απομείωσης χρέους ανάλογους με αυτούς που δέχθηκαν οι ιδιώτες πιστωτές.

Όπως γράφει το περιοδικό το βάρος του ελληνικού χρέους δε θα πέσει ούτε κατά διάνοια σε βιώσιμα επίπεδα χωρίς πρόσθετη ελάφρυνση και πολλοί Ευρωπαίοι το παραδέχονται κατ’ ιδίαν, έστω και αν το αρνούνται κατηγορηματικά δημοσίως, κάτι που πολιτικά είναι μεν κατανοητό, αλλά οικονομικά καταστροφικό.

Στο κύριο άρθρο τους εν τω μεταξύ οι Financial Times τονίζουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφύγει τις επώδυνες μεταρρυθμίσεις και ότι χωρίς τα έκτακτα δάνεια θα χρειαζόταν να περικόψει το έλλειμμα ακόμα πιο βίαια. Σχολιάζει η εφημερίδα ότι το παλιό σύστημα με το λίπος της αναποτελεσματικότητας και τη συσσώρευση χρέους από τα οποία ζούσαν οι ημέτεροι δημιούργησε μια ψευδαίσθηση πλούτου που ήταν μοιραίο να λήξει άσχημα.

Η εφημερίδα επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνική πολιτική τάξη διότι δεν κατάφερε να πείσει τους πολίτες για την αναγκαιότητα των οδυνηρών μέτρων και να δώσει ένα όραμα για το πώς μπορεί να μοιάζει μια βελτιωμένη ελληνική κοινωνία. Ορόσημο για την Ελλάδα, σύμφωνα με τους Financial Times, θα είναι η αποκατάσταση πρωτογενούς πλεονάσματος του χρόνου, εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά. Αυτή η ανάσα θα δώσει την ευκαιρία στους Έλληνες πολιτικούς να «πουλήσουν» στους πολίτες την ιδέα ενός μέλλοντος στο οποίο θα ζουν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους και να σταματήσουν να προσποιούνται ότι τους υπερασπίζονται έναντι άκαρδων ξένων.

Αντίθετα στο δικό του editorial ο Guardian σχολιάζει ότι το επιβληθέν πρόγραμμα λιτότητας στην Ελλάδα έχει φέρει μια δημοκρατία στα πρόθυρα κατάρρευσης και έχει καταστρέψει την οικονομία της χώρας. Είναι αλήθεια, γράφει ο Guardian, ότι η μεγαλύτερη ευθύνη βαραίνει τη διεφθαρμένη ελληνική ελίτ της πολιτικής, του επιχειρηματικού και δημοσιογραφικού κόσμου, αλλά η υπόλοιπη ευρωζώνη είναι επίσης ένοχη, πρώτα για την εφαρμογή της αδύνατης λιτότητας και μετά για την αγνόηση των προβλέψιμων συνεπειών.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο