Exotix: Τα σημαντικά λάθη στις προβλέψεις του ΔΝΤ

Ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις για την πορεία των ελληνικών δημοσίων οικονομικών κάνει ο Βρετανός οικονομολόγος Γκάμπριελ Στερν της επενδυτικής μπουτίκ Exotix, με βάση τις τελευταίες προβλέψεις του ΔΝΤ.

Κατ’ αρχάς σημειώνει ότι η πρόβλεψη του ΔΝΤ για το ΑΕΠ της χώρας το 2013 έχει ανασκευαστεί προς τα κάτω σε ποσοστό 22% σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του Ταμείου το Νοέμβριο του 2010. Ο κ. Στερν αποδίδει αυτή τη «μεγαλύτερη αναθεώρηση πρόβλεψης για μια βιομηχανοποιημένη οικονομία μέσα σε περίοδο δύο ετών» στο γεγονός ότι το Ταμείο δεν ανέμενε τη ραγδαία πτώση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.

Τονίζει επίσης ότι παρά το PSI που μεσολάβησε, την απομείωση του ελληνικού χρέους που κατέχουν ιδιώτες πιστωτές, η πρόβλεψη του ΔΝΤ για το ονομαστικό χρέος του 2013 είναι μόλις 1% χαμηλότερη από την πρόβλεψη που είχε γίνει πριν από δύο χρόνια.

Όπως σημειώνει ο Βρετανός οικονομολόγος, από λογιστική άποψη είναι η κατάρρευση του ΑΕΠ που σχεδόν αποκλειστικά εξηγεί τις 41 ποσοστιαίες μονάδες απόκλισης του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ. Στην πιο πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ υπολογίζεται ότι το ελληνικό χρέος το 2014 θα είναι στο 180% του ΑΕΠ, συγκρινόμενο με πρόβλεψη 139% για το ίδιο έτος πριν την εκτέλεση του PSI. «Κατά τη γνώμη μας αυτό θα μπορούσε να είναι ένα από τα πιο σημαντικά λάθη στις δημοσιονομικές προβλέψεις που έχει κάνει ποτέ το Ταμείο», σχολιάζει ο κ. Στερν.

Από την άλλη πλευρά, η απρόσμενη πτώση της ζήτησης έχει οδηγήσει σε ταχύτερη βελτίωση των τρεχουσών συναλλαγών σε σχέση με όσο προβλεπόταν, με την πρόβλεψη να είναι κατά 3,1% αυξημένη για το 2013 σε σχέση με μια διετία πριν.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο