Αλλαγή ηγεσίας στη Citigroup με αποζημίωση πολλών εκατομμυρίων

Την παραίτησή του από την ηγεσία της Citigroup, μίας εκ των μεγαλύτερων εμπορικών τραπεζών στον κόσμο, υπέβαλε σήμερα ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας, Βίκραμ Πάντιτ. Αντικαταστάτης του είναι ο Μάικλ Κόρμπατ, πρώην επικεφαλής της επιχείρησης στη ζώνη της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

Ο κ. Πάντιτ ηγήθηκε της Citigroup κατά τη διάρκεια των ημερών της κρίσης του 2008, όταν η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών διέσωσε την τράπεζα από βέβαιη πτώχευση με ένα πακέτο ύψους 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μολονότι
ο τραπεζικός κολοσσός έχει αποπληρώσει το χρέος του προς τους αμερικανούς φορολογούμενους, ερωτηματικά παραμένουν για τις απολαβές του κ. Πάντιτ σε περίοδο κρίσης, οι οποίες ανέρχονται σε 261 εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας του στην κεφαλή της Citigroup.

Το ποσό αυτό περιλαμβάνει την αποζημίωση που θα λάβει ο κ. Πάντιτ αλλά και τα 165 εκατομμύρια δολάρια της προσωπικής του προμήθειας από την αγορά της προηγούμενης επιχείρησής του, Old Lane Partners LP, από τη Citigroup το 2007. Η εν λόγω συμφωνία τον ανέδειξε σε Διευθύνοντα Σύμβουλο της τράπεζας.

Η παραίτηση του κ. Πάντιτ προκάλεσε έκπληξη δεδομένης της καλής επίδοσης της τράπεζας στο τρίτο τρίμηνο του έτους, έρχεται ωστόσο στον απόηχο μερικών ηχηρών ηττών που υπέστη ο ΔΣ της τράπεζας, με πρώτο παράδειγμα την απόρριψη του σχεδίου της Citigroup για αύξηση του μετοχικού μερίσματος από τη Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Ο κ. Πάντιτ είχε προκαλέσει την εντύπωση τους επενδυτές πως το σχέδιο θα επικυρωνόταν.
Πηγή: skai.gr