Bloomberg: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρώτη παραγωγός χώρα χρυσού στην Ευρώπη

Τη δυνατότητα να γίνει η Ελλάδα στη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής χρυσού στην Ευρώπη μέχρι το 2016, τονίζει το Bloomberg.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εταιριών εξόρυξης, η Ελλάδα μπορεί να πάρει τη θέση της Φινλανδίας ως ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στην Ευρώπη.

Πάντως, το δημοσίευμα σημειώνει ότι η γραφειοκρατία μέχρι τώρα εμπόδιζε την ανάπτυξη του τομέα, αλλά τονίζει ότι τελευταία παρατηρείται μεταστροφή του κλίματος και αναφέρει χαρακτηριστικά το Fast Track για τις επενδύσεις.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι σύμφωνα με μία αμερικανική γεωλογική μελέτη του 2010, η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός βωξίτη στην Ευρώπη και ο μεγαλύτερος προμηθευτής περλίτη στον κόσμο, αλλά στο πρόγραμμα Fast Track, περιλαμβάνεται μόνο ο χρυσός.

Εκπρόσωποι των εταιριών εξόρυξης σημειώνουν ότι είναι περίεργο ότι «η Ελλάδα είναι ουσιαστικά ανεξερεύνητη, λόγω της πολιτικής κατάστασης που επικρατούσε πριν από την κρίση. Οι σύγχρονες τεχνικές εξερεύνησης δεν έχουν και χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα».

Το δημοσίευμα μάλιστα αναφέρει τα ορυχεία της Βόρειας Ελλάδας όπου η ανεργία είναι άνω του 24%
Η Eldorado Gold, που απέκτησε τρία ορυχεία το 2011, μέσω της εξαγοράς της European Goldfields (Σκουριές, Ολυμπία, Πέραμα) εκτιμά ότι τα τρία αυτά ορυχεία θα παράγουν περίπου 345.000 ουγκιές χρυσού μέχρι το 2016, ενώ η εταιρία Glory εκτιμά ότι το ορυχείο στις Σάπες θα παράγει 80.000 ουγκιές ετησίως.

Σύμφωνα με την BMO Capital Markets, η Ελλάδα θα αντιπροσωπεύει περίπου το 21% της παραγωγής χρυσού (1,7 εκατ. ουγκιές) της Eldorado το 2016, ενώ ο στόχος για φέτος είναι 660.000 ουγκιές.

Η Φινλανδία είναι 40ή στον κόσμο στην παραγωγή χρυσού, με 220.000 ουγκιές το 2011...

Η Eldorado έχει διπλασιάσει το προσωπικό της στην Ελλάδα δε 800 άτομα και αναμένεται να φτάσει τα 1500 όταν βρίσκεται σε πλήρη παραγωγή.
Πηγή: skai.gr