Στα 60 δισ. ευρώ η ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών

Σχεδόν 60 δισ. ευρώ (59,3 δισ. για την ακρίβεια) θα χρειαστούν οι μεγαλύτερες ισπανικές τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους, όπως αναφέρει η έκθεση αξιολόγησης του οίκου μελετών Oliver Wyman.

Η κυβέρνηση Ραχόι και η Τράπεζα της Ισπανίας δήλωσε πως η ευρωπαϊκή βοήθεια ενδέχεται να είναι «σημαντικά μικρότερη» και των 59,3 δισ. ευρώ, καθώς μεγάλο μερίδιο από τις ρευστότητας μπορεί να καλυφθεί με άλλα μέσα. Σημειωτέον ότι η Ευρωζώνη έχει θέσει στην άκρη για το σκοπό αυτό 100 δισ. ευρώ.

Από τις 14 τράπεζες που ελέγχθηκαν και αντιστοιχούν στο 90% του πιστωτικού τομέα της χώρας, τις περισσότερες ανάγκες έχει ο όμιλος της Bankia, που ήδη έχει εθνικοποιηθεί και απαιτεί 24,7 δισ. ευρώ. Επίσης, 10,8 δισ. ευρώ θα δοθούν στην Catalunya Caixa, 7,2 δισ. στη Novagalicia, ενώ 3,5 δισ ευρώ στην Banco de Valencia.

Όπως τονίζει ο ίδιος οίκος, επτά μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα (Santander, BBVA, La Caixa, Sabadell, Kutxabank, Bankinter & Unicaja) δε θα χρειασθούν συμπληρωματικά κεφάλαια, καθώς πέρασαν με επιτυχία τις ειδικές δοκιμασίες του για τον καθορισμό των κεφαλαιακών αναγκών τους.

Με βάση την αξιολογική έκθεση, οι ανάγκες της Banco Popular, μίας από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, ανέρχονται σε 3,2 δισ. ευρώ, τις οποίες το ίδιο το ίδρυμα διαβεβαιώνει πως θα καλύψει χωρίς την κρατική βοήθεια. Η τράπεζα, επιμένει πως δεν θα αποδειχθεί κρατική βοήθεια και πως σύντομα θα ανακοινώσει το σχέδιο για την προσέλκυση κεφαλαίων που θα καλύψουν τις ανάγκες της.
Πηγή: Γιώργος Φελλίδης