Επιβεβαιώνουν τις σκέψεις για κεφαλικό φόρο 150 ευρώ στο ΥΠΟΙΚ

Οι αντιδράσεις των κομμάτων στη συνάντηση του Μαξίμου ΕΔΩ

Την ύπαρξη σχεδίου για την επιβολή κεφαλικού φόρου για τους ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν ακίνητα  επιβεβαιώνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας πάντως ότι το θέμα βρίσκεται στο στάδιο των συζητήσεων.

Πηγές από το ΠΑΣΟΚ νωρίτερα έκαναν λόγο για επιπλέον μέτρα 2 δισ. ευρώ που ζητά η τρόικα -πέραν των 11,5 δισ. ευρώ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ο κ. Στουρνάρας πρότεινε αυτά τα 2 δισ. να βρεθούν από «κεφαλικό φόρο» 150 ευρώ σε κάθε κάτοχο ακινήτου που ενοικιάζει.

Σημειώνεται ότι ο κ. Βενιζέλος άφησε αιχμές για τη στάση του οικονομικού επιτελείου, τονίζοντας ότι «δεν έγινε δεκτή στην πράξη η πρότασή μου για εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης θα είχαμε τότε συμμετάσχει ενεργά σε όλες τις φάσεις, (...) αλλά όταν λένε τελευταία στιγμή ‘ελάτε στις διαπραγματεύσεις’, δεν το εννοούν, το λένε αργά και άκομψα.»

Επίσης, καταγράφεται απόκλιση μεταξύ του ΥΠΟΙΚ, και το προέδρου του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με το ακριβές ποσό των περικοπών που έχει κλειδώσει, καθώς ο κ. Βενιζέλος κάνει λόγο για συμφωνία ύψους 8,5 δισ. ευρώ υπολείπονται 3 δισ. ευρώ»

«Θέλουμε να κλείσει η διαπραγμάτευση άμεσα» τόνιζαν από την πλευρά τους οι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ μετά τη συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων και του κ. Στουρνάρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Τα 2,5 δισ. ευρώ που αναζητούμε είναι μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, ενώ έχει υπάρξει ήδη συμφωνία 9 με 9,5 δισ. ευρώ στα οποία περιλαμβάνεται και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια» προσέθεταν.

Σύμφωνα πάντα
με κύκλους του οικονομικού επιτελείου, στο τραπέζι βρίσκεται και η παροχή περιθωρίου 1  έτους σε όσους έχουν θεμελιώσει ήδη συνταξιοδοτικό δικαίωμα προκείμενου να κάνουν χρήση, ενώ υπό συζήτηση βρίσκεται και ένας νέος τύπος εφεδρείας, σχέδιο που συνδυάζεται με την ώθηση σε πρόωρη συνταξιοδότηση.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα τότε η συζήτηση θα συνεχιστεί με τα τεχνικά κλιμάκια και θα επανέλθουν στη Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας για να κλείσει το πακέτο πριν από το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου.

Για πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρίμερη έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στο Μαξίμου στην οποία έλαβε μέρος.

«Κάνουμε το καλύτερο για να αμβλύνουμε το κοινωνικό κόστος ειδικότερα για τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα» τόνισε.

Μετά τη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης προανήγγειλε νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών την επόμενη εβδομάδα.

Στις 20.30 θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνάντηση του κ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τριμερούς.
Πηγή: Nίκος Φιλιππίδης, επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας