Κλείσιμο

Χωρίς συγκλονιστικές αποφάσεις το Eurogroup – «Άνοιγμα» προς την επιμήκυνση

Χωρίς συγκλονιστικές αποφάσεις αλλά με πιθανά κέρδη για την Ελλάδα ολοκληρώθηκαν οι πρωινές διεργασίες του άτυπου Eurogroup στη Λευκωσία, με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να απορρίπτουν το ενδεχόμενο παραχώρησης περισσότερων χρημάτων στην Αθήνα αλλά την διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, να εμφανίζεται πιο δεκτική στην προοπτική επιμήκυνσης του χρονοδιαγράμματος εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

«Υπάρχουν διάφοροι τρόποι προσαρμογής, ο χρόνος είναι ένας από αυτούς και πρέπει να εξεταστεί ως επιλογή», σχολίασε χαρακτηριστικά η κ. Λαγκάρντ, σημειώνοντας τις δυσκολίες που του ελληνικού προγράμματος.

Διστακτικά ανοιχτός σε τυχόν επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος εμφανίστηκε και ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γιαν Κις ντε Γιάγκερ, υπογραμμίζοντας πως «η κατάσταση δεν έχει αλλάξει. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει τα πάντα που ζητά η τρόικα». Προσερχόμενος πάντως στη συνεδρίαση κ. ντε Γιάγκερ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιμήκυνσης, με την προϋπόθεση ότι η επιδείνωση της οικονομίας είναι αποτέλεσμα της υψηλής ύφεσης.

Νωρίτερα, η αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, είχε σχολιάσει πως «πιθανότατα δεν θα υπάρχουν περαιτέρω χρήματα [για την Ελλάδα].

Δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί ο τρόπος με τον οποίο οι ηγέτες της νομισματικής ένωσης θα κατορθώσουν να πετύχουν ενδεχόμενη επιμήκυνση δίχως παράλληλα να αυξήσουν τη χρηματοδότηση προς τη χώρα μας, με τα βλέμματα να στρέφονται πλέον στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου και στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 18 του ίδιου μήνα.

Στο περιθώριο του Eurogroup θα συνεδριάσει για πρώτη φορά και το Διοικητικό Συμβούλιο του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης ESM.

Το λίαν καλό κλίμα που επικράτησε στο Eurogroup απέδωσε με τις δηλώσεις του και ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος παραδέχτηκε πως το ενδεχόμενο επιμήκυνσης «βρίσκεται το τραπέζι.

»Το κλίμα είναι λίγο καλύτερο μετά τη δέσμευση ανάληψης δράσης από την ΕKT, αλλά παραμένει δύσκολο. Η Ελλάδα δεν θα είναι στο επίκεντρο της σημερινής συζήτησης», συμπλήρωσε ο έλληνας υπουργός, που πρωτύτερα παρουσίασε στους ομολόγους του μέρος των μέτρων των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, για τα οποία έχει δεσμευτεί η Αθήνα.

Θετικά ήταν τα μηνύματα και από την πλευρά του προέδρου του Eurogroup, Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ, ο οποίος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, αποσαφήνισε πως «μπορείτε να αποκλείσετε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ», τονίζοντας παρά ταύτα πως η Αθήνα «πρέπει να παρουσιάσει πολύ μεγάλη πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις».

Τέλος, συγκρατημένα αισιόδοξος για το μέλλον της ευρωζώνης εμφανίστηκε και ο επίτροπος Νομισματικών και Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, εκτιμώντας πως «κινούμαστε στην σωστή κατεύθυνση» επισημαίνοντας όμως πως «δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό».

Παράλληλα, σήμερα και το Σάββατο συνέρχεται στη Λευκωσία και το άτυπο Εcofin. Στο επίκεντρο θα βρεθούν η μεταρρύθμιση στις τράπεζες και η τραπεζική ένωση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των κυπριακών ΜΜΕ νωρίς το πρωί έξι υπουργοί Οικονομικών είχαν χωριστή άτυπη συνάντηση, ανάμεσα τους οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, παρουσία και του Επιτρόπου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν.
Πηγή: skai.gr