Αισιοδοξία για επενδύσεις μετά το ελληνικό roadshow του Λονδίνου

Με την ελπίδα ότι το ικανοποιητικό ενδιαφέρον που επέδειξαν σε πολλές περιπτώσεις ξένοι επενδυτές θα μετουσιωθεί σε πράξη έφυγαν από το Λονδίνο οι διοργανωτές και μετέχοντες στο 7ο ετήσιο roadshow ελληνικών επιχειρήσεων, που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Τις 24 εισηγμένες ελληνικές επιχειρήσεις υποδέχθηκαν στη βρετανική πρωτεύουσα 75 επενδυτικά funds και πάνω από 100 αναλυτές, σε περίπου 300 συναντήσεις κατά το διήμερο του roadshow στο κτίριο του Bloomberg στο Σίτι.

Αποτιμώντας το διήμερο ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης είπε ότι ήταν ικανοποιητικό από την άποψη της ποιότητας του ενδιαφέροντος. Τα funds που είχαν δηλώσει συμμετοχή έχουν υπό τη διαχείρισή τους ενεργητικό που φτάνει συνολικά τα 1,7 τρισεκατομμύρια ευρώ. «Φεύγουμε με ένα ελαφρύ χαμόγελο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαζαρίδης. Οι συμμετέχουσες ελληνικές εταιρείες βρήκαν επενδυτές «διαβασμένους», οι οποίοι είχαν κάνει εκτενή προετοιμασία μελετώντας σε βάθος τις ελληνικές επιχειρήσεις που είχαν απέναντί τους, τις ευκαιρίες συνεργασίας και επενδύσεων που τους προσφέρουν.

Η αίσθηση που αποκόμισαν συμμετέχοντες στο διήμερο roadshow ήταν ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν πιο θερμό σε σχέση με την προηγούμενη διετία. Όλοι ωστόσο απέφυγαν να μιλήσουν για μεγάλες προσδοκίες μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση αναφορικά με το μέλλον της Ελλάδας. «Φάνηκε ότι φέτος η εικόνα ήταν λίγο διαφορετική, βασικά για δύο λόγους: τη νέα πολιτική εικόνα στη χώρα που εκλαμβάνεται ως εγγύηση σταθερότητας και τις αλλαγές σε ευρωπαϊκό περιβάλλον», ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κώστας Μποτόπουλος, ο οποίος επισήμανε και την «τυχερή συγκυρία» των ανακοινώσεων Ντράγκι.

Ο κ. Μποτόπουλος, όπως και οι Έλληνες οικονομολόγοι-αναλυτές που κλήθηκαν να παρουσιάσουν τη σημερινή εικόνα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, επισήμανε ότι η συζήτηση περί πιθανής ελληνικής εξόδου από το ευρώ σε επενδυτικό επίπεδο, πέρα από οικονομολόγους και μέσα ενημέρωσης, «παύει να έχει νόημα». Το έλλειμμα αξιοπιστίας που καταγράφεται στην αγορά ομολόγων σε μεγάλο βαθμό περιορίζεται εκεί για τους επενδυτές. Αυτό υποστήριξαν στελέχη του Χ.Α. που επισήμαναν ότι ο ξένος έλεγχος της συνολικής κεφαλαιοποίησης του χρηματιστηρίου έχει διατηρηθεί γύρω από το 50% καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης.

Παρόλα αυτά συμμετέχοντες τραπεζίτες δήλωναν ότι παρά την όποια πρόοδο στους δημοσιονομικούς δείκτες, η υλοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Ο κ. Λαζαρίδης παραδέχθηκε ότι χρειάζεται δραστική βελτίωση του όλου επενδυτικού περιβάλλοντος, σημειώνοντας πάντως ότι η Ελλάδα έχει από τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως στον τομέα των ατελών διακανονισμών, γεγονός που αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα των παραγόντων στον τομέα των επενδύσεων στη χώρα.

Τονίστηκε επίσης ότι όταν ξεκαθαρίσει το θέμα της εκταμίευσης των υπόλοιπων δανειακών δόσεων προς την Ελλάδα και κατά συνέπεια η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, τότε η αποκατάσταση της πορείας της οικονομίας θα μπορούσε να έρθει σχετικά γρήγορα. Αναφέρθηκε δε ότι από τις εκλογές του Ιουνίου και μετά οι επισκέψεις ξένων δυνητικών επενδυτών στην Ελλάδα έχουν τριπλασιαστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές εταιρείες που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και είχαν τις πιο σημαντικές συναντήσεις ήταν ο ΟΠΑΠ και η Follie Follie.

Η επόμενη ανάλογη εκδήλωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι προγραμματισμένη για τις 9-11 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο