Δημοσκόπηση FT: Διαιρεμένες οι μεγάλες χώρες για ευρωζώνη και Ελλάδα

Μόλις ένας στους τέσσερις Γερμανούς (27%) πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη, σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς. Το 54% δηλώνει αντίθετο στην παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Η αρνητική στάση των Γερμανών απέναντι στην Ελλάδα έρχεται σε αντίθεση με την άποψη Ιταλών και Ισπανών. Το 59% των Ιταλών θέλει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, όπως και το 45% των Ισπανών (με το 21% και 27% αντίστοιχα να υποστηρίζουν την ελληνική έξοδο).

Το χαμηλότερο ποσοστό υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στη νομισματική ένωση καταγράφεται στη Βρετανία, 24%, με τους περισσότερους Βρετανούς πάντως να είναι αναποφάσιστοι (43%). Πιο μοιρασμένες είναι οι απόψεις στη Γαλλία, με το 39% να είναι υπέρ της ελληνικής παραμονής στην ευρωζώνη και το 32% αντίθετο.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε τον Αύγουστο σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Βρετανία σε δείγμα άνω των 5.000 ερωτηθέντων και αποκαλύπτει εντελώς διαφορετικές απόψεις επί μιας σειράς θεμάτων που άπτονται της ευρωζώνης, με την Ελλάδα να είναι το πιο διχαστικό.

Ανάλογα είναι τα ποσοστά και στο ερώτημα περί πρόσθετης βοήθειας προς την Ελλάδα, με το 47% των Γερμανών να απορρίπτουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά με το 46% των Ισπανών και το 43% των Ιταλών να το αποδέχονται.

Η πλειοψηφία Γερμανών (74%), Γάλλων (64%) και Βρετανών (67%) πιστεύει ότι η Ελλάδα δε θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει τα δάνεια διάσωσης που έχει λάβει, ενώ αντίθετη είναι η άποψη Ισπανών (43%) και Ιταλών (23%). Μοιρασμένες είναι οι απόψεις στο ερώτημα του κατά πόσο η Ελλάδα θα προβεί σε μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της ώστε να μη χρειάζεται εξωτερική βοήθεια στο μέλλον.

Οι πολίτες και των πέντε χωρών δηλώνουν στην πλειοψηφία τους έστω λίγο αισιόδοξοι ότι οι πολιτικοί ηγέτες θα αντιμετωπίσουν επιτυχώς την κρίσης στην ευρωζώνη (83% στην Ιταλία, 70% στη Γερμανία, 69% στη Γαλλία, 63% στην Ισπανία, 59% στη Βρετανία).

Γερμανοί, Γάλλοι, Ισπανοί και Ιταλοί σε ποσοστό γύρω στο 60% πιστεύουν ότι η λιτότητα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης στην ευρωζώνη, ενώ οι Βρετανοί είναι μοιρασμένοι (29% αρνητικές συνέπειες, 25% θετικές).

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο