Βρετανία: Το παράξενο φαινόμενο μείωσης της ανεργίας σε καιρό ύφεσης

Σε δύσκολη θέση εξακολουθεί να βρίσκεται η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον στη Βρετανία και ειδικά ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, καθώς τα νεότερα στοιχεία έδειξαν μία απρόσμενη επιδείνωση των βασικών δημοσιονομικών δεικτών.

Ωστόσο, ένα δυσεξήγητο φαινόμενο δίνει άλλοθι στον υπουργό Οικονομικών: Την ώρα που όλοι οι υπόλοιποι δείκτες προκαλούν προβληματισμό, ο δείκτης ανεργίας μειώνεται σταθερά τους τελευταίους μήνες.

Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να δανειστεί τον Ιούλιο το καθαρό ποσό των 557 εκατομμυρίων λιρών για να καλύψει τις υποχρεώσεις της, την ώρα που οι περισσότεροι οικονομολόγοι προέβλεπαν πλεόνασμα τουλάχιστον 2,2 δισεκατομμυρίων λιρών. Την ίδια περίοδο πέρυσι τα κρατικά ταμεία είχαν καταγράψει πλεόνασμα 2,8 δισεκατομμυρίων.

Το συνολικό έλλειμμα
για το τρέχον οικονομικό έτος (που μετρά από τον Απρίλιο) ανέρχεται σε 44,9 δισεκατομμύρια λίρες (9,3 δις. περισσότερα σε σύγκριση με τον περσινό Ιούλιο). Το δημόσιο χρέος διαμορφώνεται στα 1,03 τρισεκατομμύρια λίρες, δηλαδή 65,7% του ΑΕΠ.

Το υπουργείο Οικονομικών επανέλαβε παρόλα αυτά ότι δε θα αλλάξει η οικονομική πολιτική που εφαρμόζει ο κ. Όσμπορν, μια πολιτική λιτότητας που αμφισβητείται πλέον όλο και περισσότερο από όλο και περισσότερους.


Τους τρεις μήνες έως και τον Ιούνιο οι απασχολούμενοι στη Βρετανία αυξήθηκαν κατά 201.000, μια περίοδο κατά την οποία το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 0,5%, σύμφωνα με την αναθεωρημένη εκτίμηση. Οι άνεργοι επισήμως μειώθηκαν κατά 46.000, ενώ το δεύτερο τρίμηνο του έτους 500.000 άνθρωποι περισσότεροι είχαν εργασία σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, όταν ο ρυθμός ανάπτυξης είχε θετικό πρόσημο. Όλα αυτά δίνουν την εικόνα ενός έθνους που παράγει λιγότερα με περισσότερους εργαζόμενους.

Αναλυτές λένε ότι είναι απολύτω
ς πιθανό η οικονομία της Βρετανίας να έχει καλύτερη πραγματική επίδοση από αυτή που αποτυπώνουν τα στατιστικά στοιχεία. Φορείς τομέων της οικονομίας όπως ο κατασκευαστικός, απέρριπταν τα στοιχεία που επιβεβαίωναν τη διπλή ύφεση στη χώρα, λέγοντας ότι οι δουλειές τους έχουν αρχίσει να επιστρέφουν σε ικανοποιητικούς ρυθμούς, σε αντίθεση βέβαια για παράδειγμα με τους εκπροσώπους του τομέα λιανικής.

Η άλλη εξίσου πιθανή εξήγηση είναι ότι τα στοιχεία της ανεργίας δε λένε την πλήρη αλήθεια. Σχεδόν το ένα τέταρτο της αύξησης της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα την τελευταία διετία υπολογίζεται ότι αφορά μερικώς απασχολούμενους. Επίσης ένας στους τέσσερις νέους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα δηλώνει αυτοαπασχολούμενος, με πυκνότητα εργασίας και τζίρο πολύ χαμηλότερο του επιθυμητού.

Ακόμα κι έτσι όμως απομένουν 280.000 νέοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα με πλήρη απασχόληση σε μια περίοδο κάμψης της οικονομίας. Εδώ υπεισέρχεται το θέμα των αμοιβών με τα στοιχεία να δείχνουν ότι ο μέσος μισθός ακόμα υπολείπεται του μειωμένου πληθωρισμού. Με τον τρόπο αυτό οι επιχειρήσεις κρατούν υπαλλήλους ή μοιράζουν μία δουλειά σε δύο ή περισσότερους υπαλλήλους.

Έχοντας πει όλα αυτά, όπως επισημαίνoυν πολλοί αναλυτές, η πιο απλή εξήγηση είναι ίσως η πιο ακριβής: η οικονομία είναι λιγότερο παραγωγική μετά την κρίση, καθώς οι πιο παραγωγικοί τομείς έχουν συρρικνωθεί έναντι των λιγότερο παραγωγικών. Πάντως ακόμα και αυτή η εξήγηση δεν επιβεβαιώνεται πλήρως από τα στοιχεία, καθώς τα 2/3 των προσλήψεων αφορούν θέσεις υψηλής ειδίκευσης και προσόντων.

Έτσι λοιπόν οι ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το περίεργο φαινόμενο της μειωμένης ανεργίας σε μια περίοδο παρατεταμένης ύφεσης είναι ένας συνδυασμός όλων των προαναφερθέντων και ενδεχομένως «κάποιου άλλου» παράγοντα. Ίσως αυτός είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου, γεγονός που μπορεί να εξηγεί γιατί ο κύριος όγκος της αύξησης των απασχολούμενων καταγράφεται στο Λονδίνο.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο