Κλείσιμο

Παράθυρο Ρεν για απευθείας χρηματοδότηση των τραπεζών από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης

Παράθυρο για την απευθείας χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, βάσει των αποφάσεων της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, άφησε ο επίτροπος Όλι Ρεν, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή.

Όπως είπε αυτό θα συζητηθεί με τα κράτη μέλη το φθινόπωρο και ενδέχεται να εξετασθεί η δυνατότητα χρησιμοποίησης αυτού του νέου μέσου και για δράσεις χρηματοδοτικής συνδρομής που έχουν ήδη ξεκινήσει.

Πιο συγκεκριμένα ο Ν. Χουντής στην ερώτηση του, αφού σημείωνε ότι: «Στη Σύνοδο Κορυφής της 28ης-29ης Ιουνίου 2012 αποφασίστηκε ότι, στο εξής, τα κράτη μέλη που ζητούν βοήθεια για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τους τομέα, θα χρηματοδοτούνται απευθείας από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης» αλλά και ότι έγινε λόγος «για παρόμοιες περιπτώσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά όμοιο τρόπο», καλούσε την Επιτροπή να απαντήσει συγκεκριμένα τι προβλέπει η απόφαση της Συνόδου Κορυφής για τις Ιταλία, Ισπανία και Κύπρο και «τι προτίθεται να πράξει ώστε να υπάρξει ίση μεταχείριση των κρατών-μελών της ευρωζώνης;» (δηλ., Ελλάδας και Πορτογαλίας).

Απαντώντας ο κ.Ρεν είπε τα εξής: «Η Επιτροπή έχει δεσμευτεί πλήρως να συμβάλλει στη γρήγορη εφαρμογή των δεσμεύσεων της Συνόδου Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης της 29ης
Ιουνίου, οι οποίες προβλέπουν μεταξύ άλλων τη δυνατότητα να επιτρέπεται στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να προβαίνει σε άμεσες ανακεφαλοποιήσεις, μόλις επιτευχθεί συμφωνία για ενιαίο μηχανισμό εποπτείας.

Οι ακριβείς τρόποι πραγματοποίησης άμεσων ανακεφαλοποιήσεων θα συζητηθούν με τα κράτη μέλη το φθινόπωρο και ενδέχεται να εξετασθεί η δυνατότητα χρησιμοποίησης αυτού του νέου μέσου και για δράσεις χρηματοδοτικής συνδρομής που έχουν ήδη ξεκινήσει».
Πηγή: skai.gr