Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία ζητούν εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΕ

Την άμεση υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ της 28ης και 29ης Ιουνίου ζητούν με κοινή τους δήλωση Παρίσι, Μαδρίτη και Ρώμη σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, καθώς η αναταραχή στις αγορές εντείνεται, τα spreads των ομολογιακών τίτλων παίρνουν την ανιούσα και το κόστος δανεισμού για τις χώρες της περιφέρειας γίνεται δυσβάσταχτο.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Κοράντο Πασσερά, "δεν υπάρχει πια χρόνος, κάποιος πρέπει να δώσει το μήνυμα στην Ευρώπη."

Κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, οι ευρωπαίοι αρχηγοί αποφάσισαν την απευθείας χρήση των κεφαλαίων των μηχανισμών σταθερότητας (EFSF και ESΜ) για την ανακεφαλαίωση των ευρωπαϊκών τραπεζών, αλλά και για αγορές των κρατικών ομολόγων, όταν  τα επιτόκια αγγίζουν απαγορευτικά ύψη στις αγορές.

Σήμερα εξάλλου, ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Λούις ντε Γκίντος μεταβαίνει στο Βερολίνο, για να συναντηθεί με τον γερμανό ομόλογο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πυροδοτώντας σενάρια περί επικείμενης υποβολής αιτήματος βοήθειας.

Σημειώνεται ότι η απόδοση του δεκαετούς ισπανικού ομολόγου αυξήθηκε στο 7,58%. Η χώρα δανείστηκε σήμερα μέσω της έκδοσης τρίμηνων εντόκων γραμματειών περισσότερα απο 3 δισεκατομμύρια ευρώ με μέσο επιτόκιο 2,4%.

Μικρή άνοδο σημείωσε και το κόστος δανεισμού της Γερμανίας μετά την υποβάθμιση της προοπτικής της χώρας από τον οίκο Moody's. Στα γερμανικά δεκαετή κρατικά ομόλογα το επιτόκιο ενισχύθηκε ελαφρά στο 1,239% απο 1,174%.
Πηγή: skai.gr