Κλείσιμο

Καταλονία: Εν ευθέτω χρόνω η απόφαση για βοήθεια από Μαδρίτη

Την πρόθεση της καταλανικής περιφερειακής κυβέρνησης να καταθέσει σύντομα αίτημα για οικονομική βοήθεια στη Μαδρίτη εξέφρασε την Τρίτη στο ΒΒC ο Αντρέ Μας Κολέλ, υπουργός Οικονομικών της Καταλονίας. Η δήλωση προκάλεσε την αντίδραση της εκπροσώπου της καταλανικής κυβέρνησης.

"Η Καταλονία δεν διαθέτει άλλη τράπεζα από την κυβέρνηση της Ισπανίας. Έτσι είναι η ζωή – όλοι ξέρουν την κατάσταση στις αγορές" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μας Κολέλ.

"Η Μαδρίτη θα πρέπει να διασώσει ορισμένες αυτόνομες περιοχές, που δεν μπορούν να καλύψουν τις δαπάνες τους" πρόσθεσε ο καταλανός ΥΠΟΙΚ.

"Τα μέτρα λιτότητας στην Ευρωζώνη σκοτώνουν τον ασθενή" πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών της Καταλονίας. Το χρέος της Καταλονίας, ανέρχεται στα 42 εκατ. ευρώ, και το υψηλότερο στην Ισπανία.

«Απλώς περιέγραφε τα σενάρια που αντιμετωπίζει η Καταλονία» σχολίασε η εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης. «(σ.σ: Ο Μας Κολέλ) δεν είπε αν η Καταλονία θα αξιοποιήσει στην πράξη το ταμείο της κεντρικής κυβέρνησης, κάτι που σημαίνει πρόσθετες προϋποθέσεις ενώ το ταμείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για τη χρηματοδότηση του χρέους» πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

«Η Καταλονία εξετάζει τις συνθήκες (σ.σ για παροχή βοήθειας) και θα λάβει απόφαση εν ευθέτω χρόνω» επισήμανε η αξιωματούχος.

«Αν η ΕΚΤ δεν αγοράσει ισπανικό χρέος στη δευτερογενή αγορά, τότε η Ισπανία εξετάζει να ζητήσει συνολική βοήθεια από την ευρωζώνη» αναφέρουν στο μεταξύ κύκλοι της Μαδρίτης σύμφωνα με ΜΜΕ.

Σήμερα εξάλλου,
ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Λούις ντε Γκίντος μεταβαίνει στο Βερολίνο, για να συναντηθεί με τον γερμανό ομόλογο του, πυροδοτώντας σενάρια περί επικείμενης υποβολής αιτήματος βοήθειας.
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας