Κλείσιμο

Βρετανία: Άλλες επτά τράπεζες στο μικροσκόπιο για το σκάνδαλο Libor

Οι υπηρεσία ρύθμισης των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών στη Βρετανία (FSA) ανακοίνωσε πως ερευνά την εμπλοκή επτά νέων τραπεζών στο σκάνδαλο Libor, το οποίο έχει προκαλέσει αίσθηση μετά τις πρώτες αποκαλύψεις αναφορικά με την Barclays.

Πρόκειται για τις τράπεζες Royal Bank of Scotland, UBS, Lloyds και Deutsche Bank.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή είχε κυκλοφορήσει εσωτερικό μήνυμα στη Barclays, στο οποίο αναγραφόταν πως το σκάνδαλο Libor θα φέρει στην επιφάνεια και την εμπλοκή άλλων τραπεζών.

Αποποιείται κάθε ευθύνη για το σκάνδαλο LIBOR η Τράπεζα της Αγγλίας

(Του ανταποκριτή στο Λονδίνο, Θανάση Γκαβού)

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μέρβιν Κινγκ απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας φέρει ευθύνη για το σκάνδαλο χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου LIBOR από την τράπεζα Barclays.

Καταθέτοντας ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων, ο κ. Κινγκ τόνισε ότι το παράτυπο των ενεργειών της Barclays αποκαλύφθηκε μόλις πριν από δύο εβδομάδες. Παραδέχθηκε ότι εδώ και χρόνια υπήρχαν ανησυχίες για την ακρίβεια του LIBOR, αλλά όχι υπόνοιες περί σκόπιμης αλλοίωσής του. Απέρριψε επίσης τον ισχυρισμό στελέχους της Barclays ότι υπήρχε η αίσθηση πως η τεχνητή μείωση του LIBOR αποτελούσε την επιθυμία της κεντρικής τράπεζας.

Ο Μέρβιν Κινγκ ξεκαθάρισε ότι η χειραγώγηση του διατραπεζικού επιτοκίου συνιστά απάτη και κατηγόρησε τη διοίκηση της Barclays ότι ήταν διστακτική να ερευνήσει τις ανησυχίες που είχαν διατυπωθεί για τον καθορισμό του LIBOR. Οι ανησυχίες αυτές μάλιστα είχαν διατυπωθεί με επιτακτικό τρόπο προς την Τράπεζα της Αγγλίας ήδη από το 2008 από την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ και τον μετέπειτα υπουργό Οικονομικών στην Ουάσινγκτον, Τίμοθι Γκάιτνερ. Ο αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Πολ Τάκερ παραδέχθηκε ενώπιον της επιτροπής ότι δε θεώρησε πως υπήρχε λόγος έρευνας κατόπιν των αμερικανικών υποδείξεων.

Ο Μέρβιν Κινγκ παραδέχθηκε εξάλλου ότι δεν ξέρει τι θα προκύψει από τη συνεχιζόμενη έρευνα για ενδεχόμενη εμπλοκή και άλλων τραπεζών στην υπόθεση ή κατά πόσο και άλλοι κρίσιμοι χρηματοπιστωτικοί δείκτες τυγχάνουν αλλοίωσης.

Στη δική του κατάθεση τη Δευτέρα ο πρώην διευθυντής Επιχειρησιακών Θεμάτων της Barclays, Τζέρι ντελ Μισιέ είπε ότι έδωσε την εντολή τεχνητής διαμόρφωσης του LIBOR θεωρώντας μετά από συζήτηση που είχε με το διευθύνοντα σύμβουλο Μπομπ Ντάιαμοντ ότι αυτή ήταν η υπόδειξη της Τράπεζας της Αγγλίας. Ο κ. Ντελ Μισιέ ακολούθησε τον κ. Ντάιαμοντ στην παραίτησή του από την Barclays.



Πηγή: skai.gr