ΟΟΣΑ: Σε υψηλά επίπεδα η ανεργία τουλάχιστον έως τα τέλη του 2013

Σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον έως τα τέλη του 2013 θα παραμείνει το μέσο ποσοστό ανεργίας στα κράτη μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), σύμφωνα με έκθεση του οργανισμού που δημοσιοποιήθηκε στο Παρίσι την Τρίτη, 10 Ιουλίου.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του ΟΟΣΑ, το μέσο ποσοστό ανεργίας στα 34 μέλη του οργανισμού θα διαμορφωθεί στο 7,7% κατά το τελευταίο τρίμηνο του επόμενου έτους, αφήνοντας περίπου 48 εκατομμύρια ανθρώπους δίχως εργασία, ενώ οι νέοι και οι ανειδίκευτοι εργαζόμενοι αναμένεται να υποφέρουν περισσότερο.

«Η πρόσφατη κατάρρευση στην οικονομική προοπτική αποτελεί πολύ κακή είδηση για την αγορά εργασίας», προειδοποίησε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Άνχελ Γκούρια. «Είναι επιτακτική ανάγκη οι κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν κάθε διαθέσιμο μέσο ώστε να βοηθήσουν αυτούς που αναζητούν δουλειά, ειδικά τους νέους, απομακρύνοντας τα εμπόδια για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και επενδύοντας στην εκπαίδευση και τις ικανότητές τους».

Εάν η επίμαχη πρόγνωση επαληθευτεί, θα συνιστά οριακή πτώση συγκριτικά με το 7,9% που καταγράφηκε τον Μάιο του 2012, ενώ, προκειμένου η ανεργία να επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα, θα χρειαστεί να δημιουργηθούν περίπου 14 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο ΟΟΣΑ, η δημιουργία θέσεων κατά τα δύο τελευταία χρόνια πηγάζει κυρίως από προσωρινές συμβάσεις, καθώς οι επιχειρήσεις διστάζουν να προχωρήσουν σε προσλήψεις στο αβέβαιο οικονομικό κλίμα του σήμερα. Εξίσου μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού των μακροχρόνια ανέργων, οι οποίοι έφτασαν τα 7,8 εκατομμύρια ανθρώπους το 2011, σημειώνοντας αύξηση 2,6 κατά εκατομμύρια από το 2007.

Πρέπει να υπενθυμιστεί ότι, σύμφωνα με τη Eurostat, η ανεργία στην ευρωζώνη ανήλθε τον Μάιο στο ιστορικό υψηλό του 11,1%. Πρωταθλητής στην ανεργία αναδεικνύεται για μία ακόμη φορά η Ισπανία, με 24,6%, ενώ σε υψηλά επίπεδα παραμένει η ανεργία σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Εσθονία.

Για την πλήρη έκθεση δείτε εδώ.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος