Κομισιόν: Σχέδια για ευρωπαϊκό αριθμό φορολογικού μητρώου

Τη δημιουργία ενός ενιαίου αριθμού φορολογικού μητρώου για όλους τους πολίτες και εταιρείες της ΕΕ εξετάζει η Κομισιόν, σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί το σύστημα συλλογής των φόρων, σύμφωνα με έγγραφο που είδε η EurActiv.

Η πρόταση αποτελεί μέρος μιας έκθεσης της Κομισιόν που θα καταθέσει την επόμενη εβδομάδα ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ 28-29 Ιουνίου.

Η κίνηση έρχεται σε μια στιγμή που τα κράτη μέλη προσπαθούν να βρουν πόρους για τη μείωση των ελλειμμάτων και των χρεών τους εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης εδώ και δεκαετίες.

«Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι φόροι συλλέγονται δίκαια και επαρκώς», είπε ο επίτροπος Algirdas Semeta.

«Δεν μπορούμε να ζητάμε από τους πολίτες να αποδέχονται το βάρος των αυξανόμενων φόρων και περικοπών στις δημόσιες υπηρεσίες εάν δεν κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να σταματήσουμε εκείνες τις πρακτικές που στερούν από τα κράτη μέλη τα νόμιμα έσοδα».

Η προσέγγιση της Κομισιόν βασίζεται σε 3 πυλώνες.

Αρχικά, οι Βρυξέλλες θέλουν οι εθνικές αρχές να βελτιώσουν το επίπεδο συλλογής των φόρων. Στις συστάσεις της προς τα κράτη μέλη τον Μάιο, συμβούλεψε πολλές χώρες να βελτιώσουν τη δράση τους έναντι της φοροδιαφυγής τους επόμενους μήνες.

Ενιαία ευρωπαϊκή ταυτότητα για τους φορολογούμενους;


Ο δεύτερος πυλώνας σχετίζεται με τη βελτίωση της διασυνοριακής συνεργασίας. Η κατακερματισμένη φύση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ενθαρρύνει εταιρείες και άτομα να εκμεταλλεύονται τα «παραθυράκια» που τους προσφέρουν τα ξεχωριστά φορολογικά συστήματα.

Η πιο συνήθης τακτική είναι η μεταφορά των εσόδων σε χώρες με χαμηλή φορολόγηση, όπως πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, και η διατήρηση του κόστους σε χώρες με μεγαλύτερη κοινωνική προστασία, όπως στις χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Διάφορες εφορίες κρατών μελών της ΕΕ ήδη συνεργάζονται προκειμένου να εντοπίσουν και να αντιμετωπίσουν αυτές τις πρακτικές, ωστόσο τα εργαλεία τους είναι περιορισμένα, επομένως και οι πιθανότητες επιτυχίας. «Πρέπει να γίνει πρόοδος στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των εφοριών, διότι η φοροδιαφυγή και η φοροαπάτη συχνά έχουν διασυνοριακό χαρακτήρα», αναφέρει το κείμενο της Κομισιόν.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό, η Κομισιόν προτείνει «τη βελτίωση της ταυτοποίησης των φορολογουμένων, δημιουργώντας πιθανώς έναν ευρωπαϊκό αριθμό φορολογικού μητρώου».

Τα περισσότερα κράτη μέλη χρησιμοποιούν αριθμούς φορολογικού μητρώου για την ταυτοποίηση των φορολογουμένων. Αυτό βοηθά στην παρακολούθηση των οικονομικών βημάτων των πολιτών εντός των εθνικών συνόρων. Ωστόσο όταν πραγματοποιούνται δραστηριότητες σε άλλο κράτος μέλος, οι εθνικές αρχές θα πρέπει να βασιστούν στις πληροφορίες που τους παρέχουν οι ομόλογοί τους. Η ανταλλαγή πληροφοριών δεν είναι αυτόματη.

Επιπλέον, «οι δομές του αριθμού φορολογικού μητρώου αποφασίζονται σε εθνικό επίπεδο. Κάποιες χώρες έχουν διαφορετικό αριθμό φορολογικού μητρώου για διαφορετικές κατηγορίες ατόμων», τόνισε αξιωματούχος της Κομισιόν.

Ένας ευρωπαϊκό αριθμός φορολογικού μητρώου θα έκανε πιο απλά τα πράγματα, αλλά πιθανώς βρει αντίθετες τις χώρες που ήδη προσελκύουν τους φορολογούμενούς τους λόγω του τραπεζικού απορρήτου- όπως στο Λουξεμβούργο και την Αυστρία. Εκτός της ΕΕ προβληματικές ίσως είναι και χώρες όπως η Ελβετία, το Σαν Μαρίνο, η Ανδόρα και το Λιχτενστάιν.

Φορολογικοί παράδεισοι

Το άλλο μεγάλο θέμα είναι το πώς θα διαχειριστεί η ΕΕ τους φορολογικούς παραδείσους εκτός της ΕΕ.
«Υπάρχει ανάγκη να προωθήσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο, την ανάπτυξη και την εφαρμογή προτύπων αντίστοιχων των ευρωπαϊκών», αναφέρει το κείμενο.

Η Κομισιόν έχει επανειλημμένα προβεί σε παρόμοιες εκκλήσεις, ειδικά από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση, αλλά μέχρι τώρα είχε λίγα αποτελέσματα.

«Κάποια κράτη μέλη πιθανώς αντισταθούν στις πιέσεις για μεγαλύτερη διαφάνεια, ανταλλαγή πληροφοριών και καταπολέμηση της βλαβερής φοροδιαφυγής», τονίζει το κείμενο.

Oρόσημα

• 27 Ιουνίου 2012: Η Κομισιόν σχεδιάζει να υιοθετήσει έκθεση για την φοροδιαφυγή.
• 28-29 Ιουνίου 2012: Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν πιθανά μέσα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
• 4ο τρίμηνο του 2012: Η Κομισιόν αναμένεται να υιοθετήσει τις προτάσεις για την καταπολέμηση των φορολογικών παραδείσων.
Πηγή: Πηγή: EurActiv.gr