Eurostat: Η Ευρώπη απέφυγε την ύφεση στις αρχές του 2012

Σταθερό παρέμεινε το ΑΕΠ στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2012, σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, διαψεύδοντας ανησυχίες ότι η Γηραιά Ήπειρος θα βρισκόταν σε ύφεση έπειτα από τους πρώτους μήνες του έτους.

Αναλυτικά, το ΑΕΠ της νομισματικής ένωσης παρέμεινε στάσιμο σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2011, σημειώνοντας ωστόσο οριακή πτώση 0,1% συγκριτικά με την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου του προηγούμενου έτους.

Το ΑΕΠ ολόκληρης της ΕΕ επίσης παρέμεινε αμετάβλητο σε σχέση με την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου του 2011, ενώ κατέγραψε μικρή ανάπτυξη 0,1% σε βάθος δωδεκαμήνου, συγκρινόμενο με το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι αμφότερες η ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν υποστεί ύφεση 0,3% μεταξύ του τρίτου και του τέταρτου τριμήνου του 2011.

Τη μεγαλύτερη ύφεση σε βάθος δωδεκαμήνου ανάμεσα σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες κατάγραψε η Ελλάδα, όπου η ύφεση ανήλθε στο 6,5%. Άσχημα ήταν τα μαντάτα και για τους υπόλοιπους «ασθενείς» του κοινού νομίσματος, καθώς η οικονομική δραστηριότητα στην Πορτογαλία υποχώρησε κατά 2,2%, στην Ιταλία κατά 1,3% και στην Ισπανία κατά 0,4%.

Τα στοιχεία πάντως καταδεικνύουν αποκλιμάκωση του ρυθμού της ύφεσης συγκριτικά με τα τέλη του προηγούμενου έτους, με την Πορτογαλία να υφίσταται μείωση του ΑΕΠ κατά μόλις 0,1%, την Ιταλία κατά 0,8% και την Ισπανία κατά 0,3%. Αντίστοιχα στοιχεία δεν είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα.

Αντίθετα, η Γερμανία βίωσε ανάπτυξη της τάξης του 1,2% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2011, ενώ η οικονομική δραστηριότητα στη Γαλλία αυξήθηκε κατά 0,3%. Τα εντυπωσιακότερα αποτελέσματα πάντως σημειώθηκαν στην Εσθονία, όπου σε βάθος δωδεκαμήνου υπήρξε ανάπτυξη 4%.

Για ολόκληρη την ανακοίνωση δείτε εδώ.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος