Κατάρρευση της οικονομικής εμπιστοσύνης στην Ευρώπη

Η οικονομική εμπιστοσύνη επιχειρηματιών και καταναλωτών στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση κατέπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δυόμισι ετών κατά το μήνα Μάιο, σύμφωνα με το Δείκτη Οικονομικής Εμπιστοσύνης (ΔΟΕ) που τηρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναλυτικά, τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η μέση εμπιστοσύνη στις κατηγορίες της μεταποίησης, των υπηρεσιών, του λιανεμπορίου, της κατανάλωσης και των κατασκευών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση βαθμολογήθηκε με 90,6 από 93,2 που ήταν τον Απρίλιο, ενώ στα 17 κράτη της νομισματικής ένωσης οι αντίστοιχες κατηγορίες βαθμολογήθηκαν με 90,6 από 92,9 που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Αποκαρδιωτικά ήταν τα στοιχεία για την Ελλάδα, όπου η εμπιστοσύνη αξιολογήθηκε στο 76, δεύτερη χαμηλότερη τιμή πίσω από την Κύπρο (74,7).

Ο βαθμός 100 αντιστοιχεί στο μακροπρόθεσμο μέσο όρο με βάση τις μετρήσεις μεταξύ 1990 και 2011

Επιπλέον, σύμφωνα με μία μέτρηση εμπιστοσύνης στην οποία συμμετείχαν βιομηχανικοί παραγωγοί, ο σχετικός δείκτης έπεσε στο -11,3 για την ευρωζώνη και το -11,2 στην ΕΕ. Πτώση σημειώθηκε στους κλάδους των υπηρεσιών και των κατασκευών, ενώ, παραδόξως, η καταναλωτική εμπιστοσύνη αυξήθηκε οριακά.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποκάλυψε ότι τον Απρίλιο η εκταμίευση δανείων προς τις επιχειρήσεις και τους πολίτες αυξήθηκε με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών.

Τέλος, ο ξεχωριστός Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) για την ευρωζώνη έπεσε κατά 0,26 βαθμούς στο 0,77.

Για τα πλήρη στοιχεία δείτε εδώ (ΔΟΕ) και εδώ (ΔΟΚ).
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος