Bundesbank: Στην Ελλάδα οι συνέπειες εξόδου από το ευρώ, διακοπή βοήθειας αν αθετηθεί το πρόγραμμα

«Εξαιρετικά ανησυχητική» χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ελλάδα η Bundesbank, κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, στη μηνιαία έκθεσή της, προειδοποιώντας ότι τυχόν υποχώρηση της Αθήνας από το συμφωνημένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων θέτει σε κίνδυνο τη μελλοντική παροχή διεθνούς βοήθειας.

Στην έκθεσή της, η Bundesbank προσθέτει ότι «η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να υποστεί τις συνέπειες αυτής της απόφασης», αποσαφηνίζοντας μάλιστα ότι «οι [επακόλουθες] προκλήσεις για την ευρωζώνη και τη Γερμανία θα ήταν «αξιόλογες αλλά διαχειρίσιμες».

Το επίμαχο συμπέρασμα απευθύνεται, εμμέσως πλην σαφώς, σε όποιους επιχειρηματολογούν ότι η ζώνη του κοινού νομίσματος είναι αναγκασμένη να βοηθήσει την Ελλάδα καθώς είναι ανέτοιμη για τυχόν έξοδό της από το ευρώ.

«Προσπάθειες βραχυπρόθεσμης κινητοποίησης της οικονομίας και [παράλληλη] αναβολή μακροπρόθεσμων προσπαθειών σταθεροποίησης δεν συμβάλλουν στην ανάκτηση της χαμένης εμπιστοσύνης», σχολιάζει χαρακτηριστικά η Bundesbank.

Συνεχίζοντας, οι γερμανοί αναλυτές ουσιαστικά προτείνουν τη διακοπή κοινοτικής χρηματοδότησης της Ελλάδας, εάν αυτή δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις τις, υπογραμμίζοντας μάλιστα την επικίνδυνη έκθεση του ευρωσυστήματος στη χώρα μας.

Η Ευρώπη «παρείχε μεγάλη ρευστότητα στην Ελλάδα [διότι] πίστευε στην εφαρμογή των προγραμμάτων, λαμβάνοντας αξιοσημείωτα ρίσκα», τονίζουν οι συντάκτες της έκθεσης. «Δεδομένης της παρούσας κατάστασης [στην Ελλάδα], αυτά τα ρίσκα δεν πρέπει να αυξηθούν».

»Αντίθετα, τα κοινοβούλια και οι κυβερνήσεις των κρατών μελών πρέπει να επιλέξουν τον τρόπο με τον οποίο θα δοθεί περαιτέρω οικονομική βοήθεια, και επομένως εάν τα σχετικά ρίσκα πρέπει να αναληφθούν».

Υπό το φως όλων αυτών, οι γερμανοί οικονομολόγοι καλούν το Βερολίνο να μην «χαλαρώσει την στάση της δημοσιονομικής πολιτικής» που ακολουθεί.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος