Τα ευρω-ομόλογα στο προσκήνιο προ των πυλών της Συνόδου Κορυφής

Το ζήτημα έκδοσης ευρω-ομολόγων αναμένεται να θέσει ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα λάβει χώρα σήμερα, 23 Μαΐου, στις Βρυξέλες.

Στο πλευρό της Γαλλίας πιθανότατα θα βρεθούν οι δύο μεγάλοι ασθενείς της ευρωζώνης, η Ιταλία και η Ισπανία, υποστηριζόμενες από το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και τις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Αντίθετες με την έκδοση κοινών ομολόγων είναι η Γερμανία, η Αυστρία, η Ολλανδία και η Φινλανδία. Χαρακτηριστική ήταν άλλωστε η χθεσινή δήλωση της αυστριακής υπουργού Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ: «Δεν θα θυσιάσω την πιστοληπτική αξιολόγηση της Αυστρίας», σχολίασε η κ. Φέρκτερ, «δεν προτίθεμαι να δω την Αυστρία να πληρώνει τα διπλάσια επιτόκια από τα [σημερινά]».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του γερμανού ομολόγου της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή που παραχώρησε στο τοπικό γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο NDR.

Στον αντίποδα, ο επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γκούνθερ Έτινγκερ, κάλεσε τους 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκρίνουν τα ευρω-ομόλογα, εξηγώντας πως «οι [κοινοί] τίτλοι χρέους με κοινό επιτόκιο προορίζονται για τη χρηματοδότηση των εθνικών προϋπολογισμών [της ευρωζώνης και] μπορούν να αποτελέσουν τον συνεκτικό κρίκο [για] την ανάταξη των δημοσιονομικών τους».

Παρά το τεταμένο κλίμα, το ζήτημα της Ελλάδας ενδέχεται να μην απασχολήσει ιδιαίτερα τους ηγέτες, καθώς ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι πρότεινε «οι πρόσφατες εξελίξεις στην ευρωζώνη να συζητηθούν στο τέλος» του δείπνου.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος