Χριστοδουλάκης: Μονομερής καταγγελία ισοδυναμεί με πλήρη αποκοπή από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι

Μονομερής καταγγελία ισοδυναμεί με πλήρη αποκοπή από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι είπε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Νίκος Χριστοδουλάκης , πρώην υπουργός Οικονομικών. Σε αυτή την περίπτωση θα δεσμευθούνε οι πόροι από τα διαρθρωτικά ταμεία θα επιταχυνθεί πάρα πολύ η διάλυση της ελληνικής οικονομίας και ταυτόχρονα η έξοδος μας από την ΕΕ.

Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ένα πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει σημασία αν συνεχίσουμε να το αντιμετωπίζουμε ως πρόβλημα μέσα στην ΕΕ.

Πιστεύω είπε ο κ. Χριστοδουλάκης ότι είναι ειλικρινές ότι δεν θέλουν οι ευρωπαίοι εταίροι μας να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ αλλά και ότι ταυτόχρονα η ΕΕ αποτελείται από πολίτες και δεν είναι μηχανισμός ψυχρός και αλύγιστος. Είναι μια σύνθεση πολυφωνική και μέσα σε αυτή τη σύνθεση χωράει και μία διαπραγμάτευση.
Έκανε λόγο για πλήρως αποτυχημένη συνταγή των περικοπών με κορυφαίο παράδειγμα την ύφεση που βαθαίνει χρόνο με το χρόνο. Αν συνεχιστεί αυτός ο κατήφορος της ύφεσης - πρόσθεσε - τότε μοιραία κάποια στιγμή θα συγκρουστούμε με το ευρώ.

Ζήτησε να γίνει «bypass» των χρημάτων της δανειακής βοήθειας ώστε να πληρωθούν απ’ ευθείας οι δανειστές και ταυτόχρονα να αποκτήσει η Ελλάδα την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Χαρακτήρισε βάρβαρο μέτρο, που συρρίκνωσε την οικονομία, την επέμβαση στον ιδιωτικό τομέα με την συρρίκνωση του κατώτερου μισθού. Ζήτησε να αρθούν οι άδικες πολιτικές στο δημόσιο τομέα και να πάρει πίσω το κράτος τις μειώσεις των συντάξεων του ΙΚΑ, καθώς όπως τόνισε δεν πρέπει να μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ με αυτούς που έχουν δεύτερη ή τρίτη σύνταξη.

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη είπε ότι αποτελεί ιστορική αδικία για την Ελλάδα, ακριβώς αυτή τη χρονική στιγμή που αρχίζουν και συνειδητοποιούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο τι συμβαίνει στο νότο, οι Έλληνες να κάνουν μια τρομερή κολοτούμπα και να αναποδογυρίσουμε τα πάντα και σα ζωσμένοι με πυρομαχικά Μοτζαχεντίν να τινάξουμε το σύστημα στον αέρα για να ευχαριστηθούμε.
Πηγή: Επιμέλεια: Παύλος Χατζηιωαννίδης