Reuters: Τρία σημεία για την ανάπτυξη στο τραπέζι της άτυπης Συνόδου Κορυφής

Σύμφωνα με το Reuters, τρεις βασικές ιδέες αναμένεται να συζητηθούν κατά την αυριανή άτυπη Σύνοδο Κορυφής, οι οποίες και θα σχηματίσουν τη βάση του αναπτυξιακού συμφώνου που θα συμπληρώνει το αυστηρότερο δημοσιονομικό σύμφωνο που προωθείται στην Ευρωζώνη.

Τα λεγόμενα ευρωπαϊκά ομόλογα έργων αποτελούν πρόταση της Κομισιόν, με την ΕΕ να στηρίζει μεγάλα έργα υποδομών με σκοπό να ελκύει επενδυτές ώστε να χρηματοδοτούν με τη σειρά τους διασυνοριακά έργα με αντικείμενο την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Δεύτερη ιδέα αποτελεί η ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν σχέδιο ενίσχυσης των πόρων της ΕΤΕπ κατά 10 δισ. ευρώ. Μία τέτοια κίνηση θα έδινε τη δυνατότητα στην ΕΤΕπ να δανείζει έως 60 δισ. ευρώ, καθώς και να παρέχει έως 180 δισ. σε επιπλέον επενδύσεις.

Τέλος η ανακατεύθυνση διαρθρωτικών πόρων αναμένεται να βρεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων της άτυπης Συνόδου. Οι ηγέτες φαίνεται να επιθυμούν να εκμεταλλευτούν ποσό 82 δισ. ευρώ το οποίο προοριζόταν για αναπτυξιακά έργα για την περίοδο 2007-2013, και το οποίο παραμένει άθικτο.
Πηγή: skai.gr