Bank of America: Αναπόφευκτη η χρεοκοπία της Ελλάδας χωρίς διεθνή βοήθεια

Πτώση κατά 5% στο ΑΕΠ των χωρών της ευρωζώνης, και ζημιές στα δύο τρίτα των τραπεζών της Ευρώπης θα προκαλέσει ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, όπως εκτιμούν αναλυτές της Bank of America Μerril Lynch σε έκθεση που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη.

Οι αναλυτές της Bank of America Μerril Lynch, Laurence Boone, Ralf Pressuer, και Αθανάσιος Βαμβακίδης, εκτιμούν ότι η ΕΕ και οι διεθνείς οργανισμοί θα χρειαστεί να λάβουν ριζικά μέτρα για να περιορίσουν τη ζημιά από την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Μεταξύ άλλων, η ΕΚΤ θα χρειαστεί να μειώσει το βασικό επιτόκιο, να "πλημμυρίσει" την αγορά με ρευστότητα και να προβεί σε μαζικές αγορές κρατικών ομολογιακών τίτλων από τις χώρες του νότου.

Όσον αφορά τις βουλευτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου, οι αναλυτές της Bank of America Μerril Lynch εκτιμούν ότι θα νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου ο ηγέτης Αλέξης Τσίπρας τάσσεται υπέρ της μονομερούς καταγγελίας του μνημονίου. Οι αναλυτές της Bank of America θεωρούν τη χρεοκοπία της Ελλάδας αναπόφευκτη χωρίς τα διεθνή πακέτα διάσωσης.

"Παρά το γεγονός
ότι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα δείχνουν πολύ ισχυρή υποστήριξη της κοινής γνώμης για το ευρώ, πιστεύουμε ότι η σημερινή κατάσταση θα μπορούσε να προκαλέσει μια αλυσίδα γεγονότων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Ελλάδα μόνη της στην έξοδο" δήλωσε ο κ. Βαμβακίδης στο Associated Press.
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας