Σύμβουλος βαν Ρομπέι: Κανείς δεν κάνει σχέδια για ελληνική έξοδο από το ευρώ

«Πολύ κακή εξέλιξη για την ευρωζώνη» χαρακτήρισε μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC ενδεχόμενη ελληνική έξοδο ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γκι Φερχόφσταντ. Εκτίμησε ότι δεν υπάρχει πραγματικό τείχος προστασίας των υπολοίπων χωρών-μελών, παρά μόνο «κάποιοι πυροσβεστήρες», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Φερχόφσταντ σχολίασε ότι δεν πιστεύει πως υπάρχει πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Επέκρινε τους Ευρωπαίους ηγέτες για τις δηλώσεις τους, λέγοντας ότι δεν είναι σωστό να λέμε στους Έλληνες τι πρέπει να κάνουν, αλλά πρέπει να τους αφήσουμε να αποφασίσουν μόνοι. Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους ο Βέλγος πολιτικός σχολίασε ότι εδώ και δύο χρόνια λαμβάνονται μόνο ημίμετρα από τους Ευρωπαίους, ενώ το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη δημοσιονομικής ένωσης.

Αναφερόμενος πιο ειδικά στο ελληνικό μνημόνιο τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει επαναδιαπραγμάτευσή του, αλλά κάλλιστα μπορούν να προστεθούν ορισμένα σημεία. Σημείωσε ως παράδειγμα ότι δεν υπάρχουν αρκετές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο δημοσιονομικό πρόγραμμα. «Ζητάμε κυρίως θυσίες από εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και από μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επιβαρύνονται με φόρους, ενώ το πελατειακό σύστημα δεν πλήττεται. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν εξασφαλίσει την επιβίωση του πελατειακού σύστημα σε αυτό το πακέτο», δήλωσε ο κ. Φερχόφσταντ, προσθέτοντας ότι χρειάζεται επίσης ένα πακέτο ανάπτυξης.

Επισήμανε ότι χρήματα από τα διαθρωτικά ταμεία μπορούν να κάνουν τη διαφορά, καθώς και ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα μπορούσε να δώσει εγγυήσεις για ιδιωτικά δάνεια. «Υπάρχει έλλειψη πολιτικής ηγεσίας στην Ευρώπη που θα μπορούσε να εφαρμόσει τέτοια μέτρα», σχολίασε ο Βέλγος πολιτικός.

Στην ίδια εκπομπή ο σύμβουλος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ρίτσαρντ Κόρμπετ τόνισε ότι δεν αποτελεί σενάριο εργασίας στις Βρυξέλλες η ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη. «Κανείς δεν κάνει σχέδια για ελληνική έξοδο, δε θα ωφελούσε κανέναν. Η ιδέα κατάρτισης σχεδίων για ελληνική έξοδο θα γινόταν αυτοεκπληρούμενη προφητεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κόρμπετ, ο οποίος παραδέχθηκε παράλληλα ότι οι συνθήκες στην Ευρώπη αλλάζουν και όλοι πια εξετάζουν ιδέες για ανάπτυξη.

Στο ραδιόφωνο του BBC μίλησε και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, εκτιμώντας ότι όλο και περισσότεροι Έλληνες αντιλαμβάνονται το διακύβευμα των εκλογών. Ζήτησε από τη μία πλευρά σοβαρό πολιτικό διάλογο στην Ελλάδα και από την άλλη να σταματήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες να εξαπολύουν απειλές για έξοδο της χώρας από το ενιαίο νόμισμα. Πρόσθεσε ότι διαμορφώνεται στην Ευρώπη μία τάση ότι η συνταγή για την Ελλάδα είναι πολύ σκληρή.

Υπέρ της καλύτερης αξιοποίησης των διαρθρωτικών κονδυλίων της ΕΕ για την προώθηση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρώπη ζητά με συνέντευξή του στο περιοδικό Economia ο αντιπρόεδρος της Ντόιτσε Μπανκ και πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας και της κυβέρνησης Σρέντερ, Κάιο Κοχ-Βέσερ. Αναφερόμενος στην Ελλάδα δηλώνει ότι πρέπει να γίνει κατανοητό πως η χώρα δε θα αλλάξει σε τρία ή πέντε χρόνια, αλλά ότι πρέπει να υπαχθεί σε ένα πρόγραμμα διαρθρωτικής μεταρρύθμισης και ανάπτυξης 10-15 ετών, στα πρότυπα των προγραμμάτων της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο