Αισιόδοξος παρά τις δυσκολίες ο Απόστολος Ταμβακάκης

Σε μια έσχατη προσπάθεια αποτροπής της πλήρους κρατικοποίησης της Εθνικής Τράπεζας αναζητώντας μεγαλύτερη κεφαλαιακή συμμετοχή από ιδιώτες αποδύθηκε ο Απόστολος Ταμβακάκης σε επιχειρηματική επίσκεψή του στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τους Finacial Times.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής απηύθυνε έκκληση για νέα κεφάλαια από ιδιώτες μετόχους την ώρα που η χώρα περιμένει τις εκλογές «που μπορούν δυνητικά να φέρουν αναστάτωση» αλλά και τους νέους αυστηρούς τραπεζικούς κανόνες από τις ελεγκτικές αρχές. Σημειώνεται ότι στο τραπεζικό σύστημα επικρατεί η εκτίμηση πως η πλήρης απώλεια ελέγχου της Εθνικής Τράπεζας από τους ιδιώτες μετόχους είναι αναπόφευκτη, λόγω των ζημιών από το PSI και άλλων επισφαλών χρεών.

Σε δηλώσεις του στη βρετανική οικονομική εφημερίδα ο κ. Ταμβακάκης τονίζει ότι πρέπει να υπάρχει ένας ιδιωτικά ελεγχόμενος τραπεζικός τομέας με μακροπρόθεσμους και όχι κερδοσκόπους επενδυτές. «Χρειαζόμαστε μια οικονομία με λιγότερη, όχι περισσότερη κρατική ανάμιξη», λέει ο Έλληνας τραπεζίτης. Αναλυτές, σχολιάζει η εφημερίδα, εκτιμούν ότι πρόκειται για μία ευγενή μεν αλλά όχι απαραίτητα ρεαλιστική επιθυμία, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για συμμετοχή ιδιωτών σε ελληνικές τράπεζες.

Στην πραγματικότητα, προσθέτουν οι Financial Times, η Εθνική και οι υπόλοιπες μεγάλες ελληνικές τράπεζες γνωρίζουν ότι είναι πιθανό να καταλήξουν υπό κρατικό έλεγχο σε ποσοστό 90%, μέσω κεφαλαιακών ενισχύσεων από το αρμόδιο ταμείο που χρηματοδοτείται από την ΕΕ. «Για να αποφύγουν την 100% εθνικοποίηση οι τράπεζες πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 10% του απαιτούμενου κεφαλαίου από ιδιώτες επενδυτές», αναφέρει το δημοσίευμα, εξηγώντας ότι σύμφωνα με αναλυτές αυτό αντιστοιχεί σε ένα συνολικό ποσό τουλάχιστον 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η Εθνική θα πρέπει να έχει τη μερίδα του λέοντος σε αυτά τα φρέσκα κεφάλαια με 7-8 δισεκατομμύρια.

Στοιχεία του Μπλούμπεργκ αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή το 30% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας βρίσκεται στα χέρια ξένων επενδυτών, όπως η τράπεζα Mellon της Νέας Υόρκης, η BlackRock και οι Allianz, Pictet, Prudential Financial, Aviva, AXA, HSBC, BBVA.

Ο Απόστολος Ταμβακάκης πιστεύει ότι μπορεί να συγκεντρώσει σημαντικό κεφάλαιο και με άλλα μέτρα, όπως η πώληση μειοψηφικού ποσοστού της Εθνικής στην τουρκική θυγατρική Finansbank και η συνένωση σε μία εταιρεία πέντε βαλκανικών θυγατρικών, μερίδιο της οποίας θα μπορούσε να πωληθεί. Εκτιμάται ότι όλες οι σχεδιαζόμενες κινήσεις θα μπορούσαν να αποφέρουν έως και 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Ταμβακάκης εκφράζει εξάλλου την αισιοδοξία του ότι από τις εκλογές της Κυριακής θα προκύψει μία σταθερή κυβέρνηση συνασπισμού. Εμφανίζεται εξίσου αισιόδοξος για την οικονομική κατάσταση, λέγοντας στους Financial Times ότι «το φως στην άκρη του τούνελ είναι πολύ κοντά».

Προβλέπει περαιτέρω πτώση των τιμών των ακινήτων κατά 4%-5%, αλλά επισημαίνει άλλες ενδείξεις σταθερότητας, όπως η ανατροπή του κύματος φυγής καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, που είχε φτάσει τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ. «Θα δούμε τον επαναπατρισμό πλούτου που είχε φύγει στο εξωτερικό», λέει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι το τελευταίο δίμηνο έχουμε ήδη δει την επιστροφή 3-4 δισεκατομμυρίων ευρώ σε καταθέσεις κυρίως από ανθρώπους που είχαν τρομάξει και είχαν κρύψει τις καταθέσεις τους «κάτω από το στρώμα».

Δηλώνει επίσης πεπεισμένος ότι θα γίνουν συγχωνεύσεις τραπεζών, παρά την κατάρρευση της συμφωνίας με την Alpha.

Στέλνει τέλος ένα μήνυμα στους πολιτικούς και τους επενδυτές: «Τηρήστε την πορεία. Αν το κάνουμε αυτό, είμαστε πολύ κοντά στο να ανατρέψουμε την κατάσταση – το 2013 θα είναι το σημείο καμπής».
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο