Ιταλία: Αναβολή ενός χρόνου στο στόχο του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού

Κατά ένα χρόνο θα μεταθέσει τον στόχο της για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό η ιταλική κυβέρνηση, λόγω της μεγάλης συρρίκνωσης της οικονομίας, σύμφωνα με προσχέδιο απόφασης που αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο της κυβερνησης Μόντι.

Το οικονομικό έγγραφο – που έχει στην κατοχή του το πρακτορείο Reuters- αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις για το έλλειμμα του προϋπολογισμού την περίοδο 2012-2014 και ψαλιδίζει τις προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη φέτος.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε δεσμευτεί προς τους ευρωπαίους εταίρους της, το περασμένο καλοκαίρι, να πετύχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2013.

Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση του Μάριο Μόντι είναι έτοιμη να μεταθέσει τον στόχο αυτό για το 2014 εξαιτίας της μεγάλης συρρίκνωσης της ιταλικής οικονομίας.

Χάρη στην παραγωγική της δύναμη, η Ιταλία διατηρεί το χαμηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα στην ευρωζώνη. Ωστόσο, οι οικονομικοί αναλυτές φοβούνται πως η χρόνια συρρίκνωση θα επιφέρει φορολογική ολίσθηση.

Το περασμένο καλοκαίρι, η προηγούμενη κυβέρνηση, υπό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, είχε δεσμευτεί προς τους ευρωπαίους εταίρους της, να πετύχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2013 και να επαναφέρει τον αρχικό στόχο του 2014,ώστε να καθησυχάσει τις αγορές.

Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση του Μάριο Μόντι είναι έτοιμη να μεταθέσει τον στόχο αυτό για το 2014, γονατισμένη από τα μέτρα λιτότητας, που εγκρίνονται για να επιτύχουν τη μείωση του ελλείμματος της χώρας.
Πηγή: Επιμέλεια: Αναστασία Γαβρίλη