Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι τραπεζικές αναδιαρθρώσεις
Ξεκινάει, πρόωρα, η Μεγάλη Εβδομάδα για τις τράπεζες, καθώς μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή θα πρέπει να παραδώσουν στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) τα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης που απαιτούνται στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Παράλληλα, μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο η πράξη που θα καθορίζει τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης. Η πράξη αυτή και τα πολυαναμενόμενα κίνητρα προς τον ιδιωτικό τομέα θα καθορίσουν τη συμμετοχή ή όχι ιδιωτικών κεφαλαίων στο μεγάλο εγχείρημα.

«Τις επόμενες ημέρες θα κριθεί το μέλλον του ελληνικού τραπεζικού συστήματος», υπογραμμίζει στην «Κ» επιτελικό στέλεχος τράπεζας. Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) έχει παραδώσει εδώ και εβδομάδες στις διοικήσεις των τραπεζών τον... λογαριασμό, δηλαδή τα κεφάλαια που απαιτούνται για την αποκατάσταση της κεφαλαιακής βάσης της κάθε τράπεζας. Για τον υπολογισμό των αναγκών η ΤτΕ, σε συνεργασία με την Bain, εκτίμησαν τις επιπτώσεις του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI), την απομείωση των δανείων προς ΔΕΚΟ, την επίπτωση της ύφεσης στα χαρτοφυλάκια δανείων όπως αποτυπώθηκε με τη διαγνωστική μελέτη της BlackRock, καθώς και για την κάλυψη των χαρτοφυλακίων δανείων των θυγατρικών στο εξωτερικό. Από το ποσό αυτό αφαιρέθηκε η εκτίμηση για την κερδοφορία (πριν από τη διενέργεια προβλέψεων) των τραπεζών την επόμενη τριετία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, οι ανάγκες των τεσσάρων μεγάλων –Εθνική Τράπεζα, Eurobank EFG, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς– προσεγγίζουν το δυσθεώρητο ύψος των 25 δισ. ευρώ.

Στελέχη τραπεζών αναγνωρίζουν ότι το ποσό είναι ιδιαίτερα υψηλό, ωστόσο υπογραμμίζουν ότι οι εκτιμήσεις της ΤτΕ περιλαμβάνουν ένα ιδιαίτερα συντηρητικό σενάριο τόσο για την εξέλιξη των επισφαλειών όσο και για την κερδοφορία των τραπεζών την επόμενη τριετία. Αν η κατάσταση στην οικονομία σταθεροποιηθεί μετά τις εκλογές, τονίζουν, τότε η ύφεση δεν θα συνεχιστεί με την ίδια ένταση και σταδιακά θα διαμορφωθούν συνθήκες βελτίωσης της οικονομίας.

H προοπτική

«Ετσι, οι επισφάλειες δεν θα έχουν την εξέλιξη που προβλέπεται, ενώ η κερδοφορία θα βελτιωθεί, γεγονός που θα επιτρέψει τις τράπεζες να επαναγοράσουν ταχύτερα δικαιώματα και CoCos (μετατρέψιμα ομόλογα) περιορίζοντας τη συμμετοχή του δημόσιου τομέα». Προσθέτουν ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση, οι τράπεζες θα βρεθούν με ιδιαίτερα υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και εφ’ όσον η εξέλιξη της οικονομίας είναι λίγο καλύτερη από αυτήν που προβλέπεται, θα βρεθούν με σημαντικά κεφαλαιακά αποθέματα.

Στα σχέδια που θα καταθέσουν οι τράπεζες θα περιλαμβάνουν σειρά δράσεων, όπως επαναγορά ομολόγων και υβριδικών κεφαλαίων, πωλήσεις θυγατρικών, αναδιάρθρωση ενεργητικού κ.ά. Μετά την κατάθεση των σχεδίων κεφαλαιακής ενίσχυσης η Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνεργασία με την Bain, θα αξιολογήσουν τα σχέδια και όσα κριθούν μη ρεαλιστικά (δηλαδή, θεωρηθεί ότι περιλαμβάνουν πολύ φιλόδοξους στόχους) θα επιστραφούν και θα απαιτηθούν διορθωτικές κινήσεις.

Mέχρι το τέλος Απριλίου, η ΤτΕ θα έχει κρίνει ποια σχέδια είναι βιώσιμα και ποια όχι και οι τράπεζες θα έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να αντλήσουν τα απαραίτητα κεφάλαια.

Για το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης συναντήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης με τους επικεφαλής των μεγάλων εμπορικών τραπεζών και συζήτησαν το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης. Οι τραπεζίτες ζήτησαν να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση ώστε το όφελος από την ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση της αναβαλλόμενης φορολογίας να προσμετρηθεί και στα εποπτικά κεφάλαια. Επιπλέον, υπογράμμισαν την ανάγκη για την παροχή ισχυρών κινήτρων προς τον ιδιωτικό τομέα ώστε να διασφαλιστεί η συμμετοχή του στο μεγάλο εγχείρημα της ανακεφαλαιοποίησης.

Αν τα κίνητρα δεν είναι ικανά, τονίζουν, θα είναι εξαιρετικά δύσκολη η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και το σύνολο του τραπεζικού συστήματος θα περάσει στον έλεγχο του δημόσιου τομέα. Σύμφωνα με κείμενο προτάσεων που κατέθεσε η Ελληνική Ενωση Τραπεζών στην κυβέρνηση και την τρόικα: «Προκειμένου να υπάρξουν ουσιαστικά κίνητρα για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι αυτός θα συμμετάσχει, κατ’ ελάχιστον, με τους ίδιους όρους με το Ταμείο». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες έχουν ζητήσει οι νέοι μέτοχοι να έχουν τη δυνατότητα να επαναγοράσουν 4 μετοχές για κάθε 1 που θα αποκτήσουν. Ωστόσο, οι επιμέρους όροι είναι εξαιρετικά κρίσιμοι για την επιτυχία του εγχειρήματος. Με την πράξη θα ρυθμίζονται οι όροι μετατροπής των μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos), ο χρόνος έκδοσης των δικαιωμάτων αγοράς μετοχών (warrants), ο χρόνος και ο τρόπος άσκησής τους, ο τρόπος υπολογισμού της αξίας των μετοχών κ.ά.
Πηγή: Tου Γιαννη Παπαδογιαννη - Καθημερινή
0 0 Bookmark

Απόρρητο