Γενναίες μισθολογικές αυξήσεις στη Γερμανία

Κατά τη διάρκεια της νύχτας ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο τρίτος και καθοριστικός γύρος των διαπραγματεύσεων για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας στο δημόσιο τομέα.

6,5 % ή τουλάχιστον 200 ευρώ ζητούσαν τα συνδικάτα για τα περίπου 2 εκατομμύρια των εργαζόμενων στους δήμους και κοινότητες στη Γερμανία. 3,3 % σε μια διετία αντιπρότειναν οι εργοδότες και τελικά η συμφωνία «κλείδωσε» υπέρ των εργαζομένων στο 6,3 % σε μια διετία.

Τα συνδικάτα απειλούσαν με μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις ενώ ήδη τις προηγούμενες εβδομάδες οι εργαζόμενοι είχαν προχωρήσει σε προειδοποιητικές απεργίες, προκαλώντας τεράστια προβλήματα, κυρίως στις συγκοινωνίες.

Για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια το συνδικάτο Verdi κατάφερε να πετύχει μια ουσιαστική αύξηση των μισθών στο δημόσιο. Οι αυξήσεις των συλλογικών συμβάσεων που είχαν επιτευχθεί το προηγούμενο διάστημα, κινούνταν στην καλύτερη περίπτωση στα επίπεδα του πληθωρισμού.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του 2006. Μετά από 16 εβδομάδες απεργιών που είχαν ταλαιπωρήσει ολόκληρη τη χώρα, τα αποτελέσματα της συλλογικής σύμβασης που επιτεύχθηκαν ήταν, μεταξύ άλλων, μια σχεδόν αμελητέα αύξηση των μισθού, η καθιέρωση νέων κατώτερων μισθών, η μείωση του επιδόματος υπερωριών και η δυνατότητα της αύξησης του ωραρίου εργασίας στις έως και 40 ώρες.

Πραγματική αύξηση

Φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά: η Γερμανία διανύει μια περίοδο οικονομικής ανάπτυξης και τα έσοδα του κράτους έχουν αυξηθεί. Με δεδομένη αυτή την κατάστασης ήταν σχεδόν αναμενόμενο ότι η αύξηση των μισθών θα διέφερε αισθητά από τις αυξήσεις της περασμένης δεκαετίας, που στην ουσία σήμαιναν είτε τη διατήρηση είτε τη μείωση του πραγματικού εισοδήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος η αναγκαιότητα αισθητών και πραγματικών αυξήσεων δεν υποστηρίχθηκε μόνον από τους συνδικαλιστές. Πολιτικοί σχεδόν όλων των παρατάξεων, οικονομικοί αναλυτές ακόμη και επιχειρηματικοί κύκλοι εκφράστηκαν υπέρ των αυξήσεων προβάλλοντας ως βασικό επιχείρημα την αναγκαιότητα της αύξησης της εγχώριας αγοραστικής δύναμης: η Γερμανία ως χώρα εξαγωγών θα πρέπει να είναι σε θέση να αντισταθμίσει μια πιθανή μείωση της ζήτησης προϊόντων της από το εξωτερικό με την αύξηση της ζήτησης στο εσωτερικό. Στην επίτευξη αυτού του στόχου, έτσι η επιχειρηματολογία, προτίθεται να συμβάλλει η αύξηση των μισθών.
Πηγή: skai.gr